Eduenter javna tribina u Čakovcu

U četvrtak 02.02.2017. u 18 sati u prostorijama zgrade Scheier, Matice hrvatske 1, Čakovec, održat će se javna tribina „Kako do EU sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada“.

Smatrajući kako je povećanje energetske učinkovitosti uz korištenje bespovratnih sredstava iz EU još uvijek veliki izazov u Hrvatskoj, tvrtka Monel d.o.o. iz Zagreba odlučila je pojačanim angažmanom dodatno podići svijest javnosti o mogućnostima energetske obnove višestambenih zgrada. Ovaj pojačani angažman ostvaruje se kroz EduEnTer projekt koji financira Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti prema javnom pozivu (EnU-16/2015) od 27.02.2015 godine kojim se sufinanciraju obrazovne, istraživačke, razvojne studije, projekti i druge aktivnosti u području energetske učinkovitosti.

U sklopu EduEnTer projekta obavljena su termografska snimanje 500 tipskih zgrada u 4 hrvatska grada (Zagreb, Čakovec, Varaždin, Koprivnica).

Infracrvena termografija je beskontaktna metoda mjerenja temperature površine fasade, odnosno zračenje površine fasade u infracrvenom spektru. Budući da se infracrvenom termografijom mogu vidjeti gubici topline kroz fasadu koji nisu vidljivi golim okom ovo je iznimno učinkovita metoda za otkrivanje loše izoliranih dijelova zgrade.

Osnovna svrha EduEnTer projekta je informiranje građana o termičkim slabostima zgrada u kojima žive, te educiranje građana o uvjetima i procedurama natječaja za energetsku obnovu zgrada. Jedna od aktivnosti ovog projekta su i edukativne tribine otvorenog tipa kojima je cilj pružiti građanima sve informacije o mogućim rješenjima za smanjenje potrošnje energije te povećanje energetske učinkovitosti.

Projekt podržava i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja koje je 17. listopada 2016. godine objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga. Poziv unutar kojeg je suvlasnicima višestambenih zgrada na raspolaganju 152 milijuna kuna za sufinanciranje projekata energetske obnove koji je bio otvoren do 16. siječnja 2017.

U nastavku tribine, direktor tvrtke Monel – Dražen Pomper, okupljene će detaljno informirati o preduvjetima nužnim za prijavu na natječaj te o svim mogućnostima koje se istima pružaju. Kroz nekoliko konkretnih primjera zorno će prikazati kolike se uštede mogu postići kroz energetsku obnovu.

***

EduEnTer projekt je projekt edukativnog karaktera koji financira FZOEU (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). Za cilj ima podizanje svijesti javnosti o mogućnostima smanjivanja energetskih potreba pri korištenju stambenih zgrada te motiviranje na poduzimanje konkretnih mjera i smanjenje emisije CO2 u okoliš.

U sklopu projekta EduEnTer snimljeno je 500 zgrada kamerama za infracrvenu termografiju kako bi se izradila preliminarna energetska slika zgrada i to u 4 grada: u Čakovcu, Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu.

Projekt EduEnTer u svojoj provedbi sadrži aktivnosti:

  1. Pregled vanjske ovojnice stambene zgrade, snimanje infracrvenom kamerom i obrada podataka
  2. Identifikacija postojećeg stanja zgrade i izrada energetskog otiska
  3. Objava registra energetskog otiska snimljenih zgrada na www.eduenter.hr i uvid u interaktivnu kartu, štosvim zainteresiranim stranama pruža uvid u energetski otisak zgrada

4. Informiranje suvlasnika zgrade o termografskoj slici

Svrha EduEnTer projekta je pomoću prikupljenih podataka utvrditi energetsko stanje stambenih zgrada iz različitih građevinskih razdoblja, a uz primjenu infracrvene termografije dobivenim termografskim snimkama vanjske ovojnice zgrade vizualizirati i detektirati moguća mjesta toplinskih gubitaka. Infracrvena termografija je beskontaktna metoda mjerenja temperature površine nekog tijela odnosno zračenja njegove površine u infracrvenom spektru. Budući da je infracrvenom tehnologijom moguće vidjeti termičke neregularnosti i gubitke topline koji nisu vidljivi golim okom, metoda je to koja se gotovo redovito koristi prije poduzimanja konkretnih mjera povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

***

Monel d.o.o. od 1997.godina bavi se upravljanjem zgradama, a u proteklih nekoliko godina uspješno priprema natječajnu dokumentaciju i provodi projekte povećanja energetske učinkovitosti uz korištenje bespovratnih sredstava.

(Nikolina Gostrec)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*