Edukacija “Zebra za žabe”

U srijedu 28.02.2018. godine na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu održana je edukacija pod nazivom „Zebra za žabe“ u sklopu projekta „Kreni, zeleno: uspostavljanje volonterskog programa zaštite okoliša i prirode“ kojeg provodi Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis u partnerstvu s Međimurskom prirodom-Javnom ustanovom za zaštitu prirode, Međimurskim veleučilištem u Čakovcu te Gradom Čakovcom, a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nakon volonterske akcije „Siječanjsko prebrojavanje ptica“ slijedi volonterska akcija pod nazivom „Zebra za žabe“, a edukaciju koja prethodi samoj volonterskoj akciji vodila je predstavnica Međimurske prirode-Javne ustanove za zaštitu prirode, Mihaela Mesarić. Međimurska priroda već je nekoliko godina koordinator akcije u suradnji s neprofitnim organizacijama i jedinicama lokalne samouprave s područja Međimurske županije.

U uvodnom dijelu predavanja studentima studija Ekoinženjerstva predstavljeni su dosadašnji rezultati provedenih akcija te lokacije na kojima se postavlja ograda, a to su automobilske ceste uz ribnjak u Črečanu (Općina Nedelišće) te uz retenciju i potok u Selnici (Općina Selnica). Navedene lokacije još se nazivaju „crne točke“ zato što vodozemci u vrijeme mriještenja (parenja) prelaze iz kopnenog u vodeno stanište, a kada se između ta dva staništa nalazi automobilska cesta vodozemci stradavaju od strane automobila. Naime, crne točke mogu biti opasne i za vozače jer na tim lokacijama cesta može biti vrlo skliska. Vodozemci su jedna od rijetkih skupina kralježnjaka koje povezuje vodene i kopnene ekosustave. Karakterizira ih složeni životni ciklus koji se sastoji od ličinačkog stadija vezanog uz vodena staništa i odraslog stadija vezanog uz kopnena staništa.

U drugom dijelu predavanja predstavljene su vrste vodozemaca koje obitavaju u Međimurskoj županiji, a to su žaba krastača, smeđa šumska žaba, gatalinka, vodenjak, češnjača te zelene žabe. Na samom kraju slušali smo kako se glasaju određene vrste što doprinosi lakšem prepoznavanju.

Pozivamo sve zainteresirane da se 10.3. priključe akciji postavljanja ograde koja će početi u 9:00 sati na lokacijama: Črečan-Macinec (Općina Nedelišće), Selnica-Sveti Martin na Muri (Općina Selnica).

Akcija je trebala biti održana 3.3. ali zbog vremenskih uvjeta prebačena je na 10.3.

Više informacija o volonterskom pozivu možete pročitati na sljedećem linku: http://volonterski-um.eu/2018/02/13/zebra-za-zabe/

Logo Kreni zeleno novi_krivulje

(Maja Sokol)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*