Međimurje Press
Vijesti

Europski parlament o potpori demokraciji i ljudskim pravima

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) Sunčana Glavak sudjelovala je danas u zajedničkoj raspravi s potpredsjednikom Europske komisije i Visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepom Borrellom, o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije te ljudskim pravima. Tri izvješća predstavljena u Europskom parlamentu pružaju pregled svih akcija Europske unije u 2019. godini u potpori demokraciji i ljudskim pravima u svijetu.

Krizne situacije, a ova s bolesti COVID-19 neposredno, utječu na globalne promjene u svakom smislu, kako na geopolitičkoj razini, tako i na gospodarskoj, nužno se reflektirajući i na područje ljudskih prava, ali i dostignutih demokratskih standarda. Doba kriza plodno su tlo za zanemarivanje i brojnih vrijednosti na kojima se baziraju naša demokratska društva“, rekla je u raspravi zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnica Glavak je istaknula da Europska unija mora osvijestiti svoju ulogu u zajedničkom djelovanju i zaštiti europskih vrijednosti i interesa, upozorivši da s krizom nisu nestala sva ostala pitanja, kao što su neravnopravnost, migracije, kršenje ljudskih prava i klimatski izazovi.

U nacrtu godišnjeg Izvješća o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije (ZVSP), zastupnici u Odboru za vanjske poslove upozoravaju da je pandemija COVID-19 poziv na uzbunu za Europu koja mora ojačati svoju stratešku autonomiju i suverenitet kako bi branila svoje interese i vrijednosti. Oni pozivaju EU da se i dalje zalaže za međunarodni poredak zasnovan na zajedničkim pravilima i suradnji.

U odvojenom Izvješću o zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), zastupnici također primjećuju da je pandemija razotkrila ranjivost EU-a i ovisnost o državama koje nisu članice EU-a. Pozivaju EU da pojača napore na postizanju strateške ekonomije.

Izvješće o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu u 2019. godini upozorava da posebna opasnost prijeti novinarima i medijskim djelatnicima, ženama i djevojkama te ranjivim skupinama u društvu. Zastupnica Glavak istaknula je da se slike zanemarivanja ranjivih skupina, ograničavanja građanskog i demokratskog prostora, prijetnji i siromaštva iz 2019. godine ne smiju ponoviti.

Smatram posebno važnim jačanje napora u promicanju i zaštiti ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava putem vanjske politike i vanjskog djelovanja Europske unije, korištenjem klauzula o ljudskim pravima iz međunarodnih sporazuma, uključujući odredbe o radu, te ulaganjem u kulturu i obrazovanje kao vektore trajne promjene“, zaključila je Glavak.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja