Međimurje Press
NekategoriziranoVijesti

Hodočašće vatrogasaca u Mariju Bistricu!

U nedjelju 29. svibnja 2022. održano je 23. hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke kojem je prisustvovalo više od 1500 vatrogasaca iz 14 županija. Hodočašće, čiji su domaćini bili vatrogasci Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije dok je sudomaćinstvo preuzela Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, i ove je godine predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Uz vatrogasce, hodočašću i misnom slavlju su prisustvovali izaslanik Predsjednika RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru, Franjo Gregurić, počasni predsjednik HVZ, Vinko Pošta, počasni zapovjednik, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica, Ivica Krivak, načelnik PP Donja Stubica, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić te predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović i Željko Nagy.

Vatrogasci su uvijek prvi

Prije početka misnog slavlja okupljene vatrogasce i hodočasnike pozdravio je načelnik Općine Marija Bistrica. “Sigurnost doma je najvažnija, a vatrogasci to znaju i uvijek se brinu o sigurnosti građana i naše domovine. Želim vam da na današnjem hodočašću osnažite svoju vjeru i snagu kako biste što bolje obavljali svoju dužnost”, poručio je Milički.

A da su vatrogasci snaga u koju se svi pouzdaju, podsjetio je i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar. “Svi župani i gradonačelnici se u svim vremenskim neprilikama pouzdaju upravo u vatrogasce jer znaju da su oni prva i najmnogoljudnija snaga koju imaju na terenu i na koje mogu računati”, kazao je Kolar.

I varaždinski župan Anđelko Stričak je podsjetio kako živimo u vremenima u kojima izazova ne nedostaje, od klimatskih promjena do izazova modernog doba. “No ljubav i požrtvovnost ono je što nas uvijek spašava, a sve to krasi vatrogasce koji su svugdje prvi u što smo se uvjerili i u sanaciji nevremena koje nas je pogodilo prije samo koji dan”, podsjetio je Stričak.

Okupljenim hodočasnicima posljednji se obratio zapovjednik Tucaković koji je podsjetio na sve one vatrogasce i branitelje koji su svoj život dali za domovinu. “Danas smo na tradicionalnom hodočašću na kojem molimo za snagu koja je potrebna svakome vatrogascu koji brine o sigurnosti i građana te turista. Molimo i za sve naše obitelji koje strepe nad svakim našim odllaskom na interevciju jer znaju da nam svaka može biti posljednja”, rekao je Tucaković i ujedno čestitao sutrašnji Dan državnosti.

Humana i kršćanska služba

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta MBB-a.

-Vi spašavate ljude iz beizlaznih situacija, ne brinete o vlastitoj koristi nego se i sami izlažete opasnosti kako biste spasili drugoga. Vatrogastvo je duboko humana i kršćanska služba – rekao je u propovijedi msgr. Bogdan.

Ni kiša koja je neprestano padala nije omela vatrogasce koji su se nakon misnog slavlja uputili u velikom broju na križni put, a spomenimo i kako je po prvi put na hodočašću vatrogasaca nastupila klapa Hrvatske vatrogasne zajednice “Sveti Florijan” koja je otpjevala državnu i vatrogasnu himnu.

Nina Francetić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja