Međimurje Press
Vijesti

Hrvatska već nekoliko tjedana radi na aplikaciji za “lovljenje kontakata”

Nema nametanja, nema praćenja, nema čuvanja podataka

Predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić otkrio sve detalje aplikacije na kojoj, kako se danas otkrilo, rade već tjednima, a koja bi obavještavala kontakte oboljelih od Covida 19.

“Mi na ovome radimo veće nekoliko tjedana, prema preporukama kolega iz Europske komisije, razvijamo ‘contact tracing’ tehnologiju. Osnova svega je da je dobrovoljna, nema nametanja, nema praćenja ljudi, ne koristi se geo lociranje nego bluetooth između dva uređaja”, objašnjava Bilić kako funkcionira.

“U planu je da aplikacija reagira i bilježi kontakt ako su osobe bliže 2 metra i u kontaktu duže od 20 minuta. Kada netko oboli, ako ta osoba dozvoli, njegovim kontaktima od 14 dana se pošalje anonimizirana poruka da su u bili u kontaktu, nema imenovanja”, pojašnjava Bilić i dodaje da se sve temelji na pozitivni iskustvima Singapura i Južne Koreje s ciljem da tehnologija pomogne liječničkoj, epidemiološkoj struci da jednostavnije napravi sliku kontakata.

Bilić posebno naglašava kako nema nikakvog pospremanja podataka, kako su svi zapisi samo u pojedinom mobilnom uređaju i kako bi korištenje aplikacije bilo dio odgovornosti svakog od nas.

Dodaje kako su Google i Apple razvili sustav za Android i IOS te kako bi već sa sljedećim update-om svatko od nas mogao dobiti ovu opciju, na dobrovoljnoj bazi.

“Na to se naslanja mobilna aplikacija, gdje takvu aplikaciju neće moći registrirati bilo tko, u našem sustavu to će biti Ministarstvo zdravstva”, kaže Bilić i ponavlja da ničije ime li prezime te broj telefona, neće nigdje ostati zapisan.

“Znači, osoba će, ako oboli, dobrovoljno pustiti info svima da su u zadnjih 14 dana bili u kontaktu i da se jave epidemiologu”, kaže Bilić te naglašava da će aplikacije u zemljama biti interoperabilne što je bitno i zbog turističke sezone, te da bi sve trebalo zaživjeti za nekoliko tjedana.

Poručio je i da su za izbore spremni, organizacijski i kadrovski te da kreću sa svim potrebnim radnjama čim dobiju nalog od DIP-a.

Podsjetimo, Hrvatska već nekoliko tjedana radi na aplikaciji za ‘lovljenje kontakata’. “Jedna od tvrtki koje rade na aplikaciji je APIS IT”, rekao je danas premijer Andrej Plenković.

“Kada se spomenulo korištenje suvremenih tehnologija da pomognu čuvati sigurnost u pogledu javnog zdravstva, nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bez njih. Hrvatska radi na aplikaciji, kada bude gotova mi ćemo vas obavijestiti, ona će biti takva da štiti privatnost svih naših sugrađana. Rade naši stručnjaci koje smo angažirali, primjerice APIS, oni koji se razumiju u to”, rekao je Plenković.

Izvor:

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja