13. Hrvatski bal u Lendavi u znaku slogana „Hrvatska puna života“

Prošle subote se u Hotelu Lipa u Lendavi održao tradicionalni 13. Hrvatski bal u organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva Pomurje iz Lendave.

Unatoč lokalnim izborima koji su u tijeku u susjednoj Sloveniji, brojni Međimurci iz Slovenije, dužnosnici i posjetitelji uveličali su najveće okupljanje članova i prijatelja HKD Pomurje.

Predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak zahvalio je svima na dolasku. „Vrijeme koje je pred nama bit će izazovnije u kontekstu vođenja najvećeg kulturnog društva koji okuplja manjinski narod koji službeno nije manjina. Kako u predstojećem mandatu nećemo imati predstavnika u službenim institucijama Općine Lendava očekujem korektnu suradnju s novoizabranim gradonačelnikom Lendave jer su Hrvati u Pomurju, ali i cijeloj Sloveniji, brojni i daju doprinos izgradnji multikulturalnosti. Hrvatsko kulturno društvo Pomurje je od samog početka  čvrsta karika u povezivanju svih slovenskih krajeva gdje žive Hrvati, ali i u povezivanju država. Bez obzira na sve političke okolnosti i dalje ćemo raditi na očuvanju i promociji  hrvatske kulture, jezika i suživota te izgradnji multikulturne Lendave koja je upravo iz toga razloga prepoznata kao najveći favorit za Europsku prijestolnicu kulture 2025.“

U ime Međimurske županije na Hrvatskom balu u Lendavi nazočila je pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, ujedno i počasna članica HKD – a Pomurje, koja je zahvalila dosadašnjem gradonačelniku Antunu Balažeku te  čestitala na svim aktivnostima kojima se njeguje kultura, jezik i običaji. „Međimurska županija i dalje će financijski i logistički pomagati brojne projekte, poput nedavnog preseljenja u nove prostore u centru Lendave, pretvorivši ga u Hrvatski dom, jedini takve vrste u Sloveniji. Snažno podržavamo i novi projekt razvoja Hrvatskog kulturnog turističkog centra „Zrinski“ u Lendavi s ciljem promicanja djelatnosti i očuvanju hrvatske kulturne baštine u susjednoj Sloveniji, kao i cjelokupni doprinos njegovanja tradicije našega kraja.“

Za dobru atmosferu pobrinuo se dugogodišnji prijatelj HKD -a Pomurje Ivan Mezgaklapa Jadranski maestrali, Darko Domijan i Brigita Šuler, a uz brojne Međimurce svečanosti je nazočio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač.

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave osnovano je 2005. godine sa ciljem povezivanja Međimuraca koji žive u pograničnom prostoru Republike Slovenije, te očuvanju tradicije, kulture, jezika i običaja svog zavičaja. To pokazuju nizom organizacije kulturnih događanja i priredbi, a u okviru svog djelovanja imaju tamburaške, folklorne, novinarske i mnoge druge sekcije.

(mk)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*