Autorska zajednica je razočarana

Glasanje o direktivi o autorskom pravu – propuštena prilika za uređenje Interneta

Europski je parlament na svojem današnjem zasjedanju u Strasbourgu u finalu dugačke rasprave glasao o Direktivi o autorskom pravu odbio zaključke Odbora za zakonodavstvo.

Europski  Hrvatsko društvo skladatelja, kao i druga autorska društva diljem EU smatraju to propuštenom prilikom da se jednom i zauvijek riješi sadašnja nepravda na digitalnom tržištu, o čemu se zadnje dvije godine temeljito raspravljalo i što je i potkrijepljeno čvrstim činjenicama i dokazima. No, europski autori i dalje s iščekivanjem prate razvoj situacije i nadaju se da će Europski parlament na kraju doći do pozitivnog rješenja utemeljenog na činjenicama i zdravom razumu.

Žao nam je da većina zastupnika u EU parlamentu nije prepoznala važnost autorskog rada, kako za gospodarstvo, tako i za očuvanje naše kulture i kreativnosti. Snažna je bila kampanja tehnoloških divova protiv ove direktive i nažalost sve se pogrešno svelo na glasanje za ili protiv ukidanja Interneta i sloboda građana. A o tome se danas uistinu nije glasalo. Danas je bilo riječi o tome trebaju li autori imati pravo da od svojeg rada zarađuju za život i trebaju li neki, samo zato jer su veliki i moćni, imati pravo na radu i djelima autora graditi svoja velika i moćna carstva. Ovaj put, nažalost,  glas onih koji su odgovarali na dvojbe zastupnika i pružili dokaze da direktiva neće svojim sadržajem ukinuti ičije slobode, već imati upravo suprotan učinak, nije bio dovoljno snažan i glasan da dopre do svih zastupnika. Zahvaljujemo onim zastupnicima koji su prepoznali o čemu je ovdje riječ i danas glasali za direktivu. Nad amo se da će i ostali zastupnici u Europskom parlamentu, nakon što sagledaju sve činjenice i dokaze, pronaći pravo rješenje za izgradnju pravednog i održivog jedinstvenog digitalnog tržišta. Jedno poštovanjem prava i sloboda svih građana pa tako i autora, može se osigurati razvoj i procvat i društva i europskog gospodarstva i jedinstvenog digitalnog tržišta“, osvrno se na rezultate današnjeg glasanja glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban.

Jean Michel Jarre, glazbenik svjetskoga glasa i predsjednik Svjetske konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC), razočaran je današnjom odlukom: “Ovo je veliko razočaranje za milijune autora  diljem svijeta koji se već godinama bore za pravo da velike internetske platforme poštuju njihov rad. Strašno je razočaravajuće da je Europski parlament popustio pred velikom kampanjom u kojoj su se koristili netočni argumenti. Naša će se borba nastaviti, to je borba za budućnost naše kulture i pravedan, moderan i dobro uređen Internet“.

Anders Lassen, predsjednik Europskog udruženje društava autora i skladatelja (GESAC) istaknuo je: “Ovo nije bilo glasanje o cenzuri ili slobodi izražavanja. Ovdje se glasalo samo o prilagodbi autorskog prava 21. stoljeću i osiguravanju da autori  dobiju pravednu naknadu za korištenje njihovih djela u digitalnom okružju. Pravne službe institucija EU i specijalizirane agencije u EU podržale su i dokazima potkrijepile usklađenost i nužnost pravila predloženih tekstom Direktive. No, nažalost manipulativne kampanje tehnoloških divova utemeljene na paničnim naslovima i izjavama, ovom su prilikom prevladale. Uvjereni smo da će Europski parlament na kraju postupiti ispravno i odabrati ono što je potrebno za EU gospodarstvo, tržišnu utakmicu i temeljne vrijednosti EU, te da neće biti vođen isključivim interesom ovih globalnih snaga”.

Véronique Desbrosses, glavna direktorica GESAC-a dodala je: “Mi smo glas europskih autora i nećemo se predati i prestati boriti sve dok se ne izborimo za pravdu i poštivanje njihova rada i prava i mogućnost da se i dalje slobodno umjetnički izražavaju. Beskrajno smo zahvalni svim zastupnicima u Europskom parlamentu koji su podržali autore i nadamo se da će i ostali na kraju ipak shvatiti o čemu govorimo”.

(HDS ZAMP)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*