Dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Crkva danas slavi svoju najuzvišeniju članicu, Mariju, Gospodinovu majku i Majku Crkve. Slavimo njezino čudesno uznesenje na nebo. Marija je početak i slika konačnog savršenstva Crkve. Na njoj se prvoj u potpunosti ostvarilo Kristovo spasenje. Bog nije dao da trune u grobu ona koja nam je rodila utjelovljenoga Sina Božjega. Ona je putokaz nade i utjehe nama koji smo još na putu svojega spasenja. Dok slavimo njezino uznesenje na nebo, u nama je živa nada da Bog i nas vodi njezinim putem spasenja stavljajući nam upravo nju kao uzor i zagovornicu. Zato, da bismo bili dostojni ovoga slavlja, zamolimo Gospodina da nas očisti od svih naših grijeha i propusta.

Danas slavimo Mariju na nebo uznesenu i u isto vrijeme slavimo Gospodina što nas čini vrijednima Isusova i Marijina puta – sve do nebeske proslave. Neka nas na tome putu utvrdi Kristova milost i moćni Marijin zagovor.

Velika Gospa jedna od najstarijih marijanskih katoličkih svetkovina, blagdan kojim katolici svugdje u svijetu slave uznesenje Blažene Djevice Marije dušom i tijelom na nebo. Iako se u Bibliji nigdje izravno ne spominje Marijino tjelesno uznesenje na nebo, ipak ga je papa Pio XII. 1950. proglasio crkvenom dogmom, obvezujućim sadržajem katoličkoga crkvenog nauka. Potom je s vremenom taj blagdan u mnogim (pretežito katoličkim) južnoameričkim i europskim zemljama, također i u Hrvatskoj, postao i državni praznik, neradni dan.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta.

(mp)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*