Međimurje Press
HrvatskaVijesti

Edvard Baltić i Jasmin Hadžić prije 26 godina skinuli okupatorski barjak s Kninske tvrđave!

Edvard Baltić i Jasmin Hadžić prije 26 godina skinuli okupatorski barjak s Kninske tvrđave i razvili 15 metarski hrvatski stijeg

MEĐIMURCI Eduard Baltić i Florjan Novak – Floki ispisali povijest u Kninu!

Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena ratnica tog dana u hrvatskom kraljevskom gradu. Ovo su prve antologijske slike vraćanja Knina pod hrvatsku jurisdikciju. Hrabra žena, ratnica, medicinska sestra i fotoreporterka zabilježila je povijesni trenutak velike pobjede. Hrvatska vojska oslobodila je nakon četiri godine okupacije Knin, 5. kolovoza 1995.

PUME Edvard Baltić i Jasmin Hadžić prije 25 godina skinuli okupatorski barjak s Kninske tvrđave i razvili 15 metarski hrvatski stijeg EKSKLUZIVNE FOTKE IZ 1995. 

Na današnji dan Pume su krenule. I bile su najbrže. Sedma gardijska brigada, uglavnom sastavljena od Varaždinaca. Međimuraca i Zagoraca 5. kolovoza, prije 25 godina, bila je nezaustavljiva. Oni su označili na Kninskoj tvrđavi završetak oslobodilačka akcija “Oluja”. Ena Šimek Šuplika, hrabra žena, ratnica, medicinska sestra i fotoreporterka zabilježila je povijesni trenutak velike pobjede. Hrvatska vojska oslobodila je nakon četiri godine okupacije Knin, 5. kolovoza 1995. u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena koja je bila među osloboditeljima Knina na Kninskoj tvrđavi i upravo njoj zahvaljujemo na ovim ekskluzivnim slikama.

-Moji dečki penjali su se jedan preko drugoga, po ramenima, a sve kako bi čim prije označili i simbolično hrvatsku pobjedu. Na sam vrh jarbola popeli su se Jasmin Hadžić i Edvard Baltić. Na simboličan način označen je tako kraj okupacije gotovo jedne trećine hrvatskog teritorija. 5. kolovoza prije 25 godine završena je oslobodilačka akcija “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Ena Šimek-Šuplika bila je jedina žena koja je bila među osloboditeljima Knina na Kninskoj tvrđavi u povijesnom trenutku i upravo njoj zahvaljujemo na ovim ekskluzivnim slikama, a jučer je napisala sljedeće:

– Ovo su fotografije ulaska u Knin kao i fotografije skidanja srpske zastave s jarbola na kninskoj tvrđavi. Imala sam zadovoljstvo i čast fotografije skidanja srpske zastave snimiti osobno i one su, uz video-snimku koja je, usput budi rečeno, netragom nestala, jedino materijalno svjedočanstvo tog događaja.
Jesam li tad bila svjesna važnosti trenutka!? Bilo mi je punih 33 i samo su dvojica, trojica pripadnika 7.gbr bili neznatno stariji od mene. Sve ostalo bila su skoro jedva punoljetna djeca. Takva su neka vremena bila.

Uz Enu prvi su na Kninsku tvrđavu stigli i general Ivo Korade, potom pukovnik Branko Žeželj koji je umirovljen i živi u Breznici i već je dulje vrijeme ozbiljno bolestan.

Mario Bilač daleko je svo vrijeme od Oružanih snaga RH, oženjen je radi i ima četvero djece. Eduard Baltić, umirovljen je bolestan i živi u Međimurju. Slavko Sokolić-Frigula, pa Florjan Novak – Floki, kojeg su neki od milja zvali i Fleki. Živi sam u Čakovcu i primao je socijalnu pomoć od 800 kuna. Nije bio uposlen i nije imao drugih izvora prihoda, sve do napokon nedavnog umirovljenja.

                                                                           Florijan Novak-Floki

Miljenko Hojsak iz Varaždinskih Toplica te Ivica Novoselac iz Zlatar Bistrice još su dvojica junaka, a bili su na pravom mjestu i u pravom trenutku još i Elvis Mihić iz Rijeke, Mario Bilač iz Vodica i Jasmin Hadžić iz Belog Manastira.

(mp)

https://www.startnews.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja