Međimurje Press
Hrvatska

Gdje su ruke ima struke!

Pod sloganom „Gdje su ruke, ima i struke“, na današnjoj su svečanosti u Srednjoj školi Krapina dodijeljene 104 stipendije tamošnjim učenicima i 9 ugovora gospodarskim subjektima koji primaju učenike na naukovanje. Također, predstavljene su aktivnosti i mjere kojima Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nastoji dodatno potaknuti upise učenika u strukovna zanimanja, a koja su godinama u Hrvatskoj deficitarna.

Ove potpore dodjeljuju se učenicima i poduzetnicima kroz projekt “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijedan 250 milijuna kuna, koji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Na razini Krapinsko-zagorske županije kroz ovaj Projekt dodijeljeno je ukupno 275 stipendija učenicima koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima u iznosu od 4.950.000,00 kuna te 34 potpore poduzetnicima i obrtnicima koji izvode naukovanje u ukupnom iznosu od 2.023.526,24 kuna.

Uz velik broj učenika i profesora, ovoj svečanosti prisustvovali su ministar Darko Horvat, saborski zastupnik Žarko Tušek, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Dragan Jelić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, te mnogi drugi.

U ovoj školskoj godini dodijelit će se više od 4.200 stipendija i 500 potpora za naukovanje

Broj stipendista raste iz godine u godinu. Kad smo započeli s ovim projektom 2016. godine dodijeljene su 1522 stipendije u iznosu od 13,7 milijuna kuna, zatim 2017. godine 2342 stipendije u iznosu od preko 21 milijun kuna, a školske godine 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija u ukupnom iznosu od 26,7 milijuna kuna“, naglasio je ministar Darko Horvat te posebno naglasio kako je ovaj pozitivan trend rasta nastavljen i u ovoj školskoj godini te će se tako u konačnici dodijeliti više od 4.200 stipendija.

Svjesni činjenice kako nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja bez obrtnika koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih naraštaja po modelu naukovanja, uz ove stipendije unutar istog projekta dodjeljujemo i naknade poduzetnicima za naukovanje učenika“, napomenuo je ministar. Za 2016. godinu dodijeljene su 34 potpore u ukupnom iznosu od 2.107.030,32 kuna, u 2017. godini broj dodijeljenih potpora iznosio je 98 vrijednih 5.505.625,25 kuna, da bi se 2018. godine broj potpora udvostručio na 188, ukupnog iznosa 10.492.830,50 kuna. „Ove godine taj je broj višestruko povećan te ćemo prema trenutnim podacima oko 500 gospodarskih subjekata ostvariti potpore za naukovanje mladih u obrtničkim zanimanjima“, istaknuo je ministar.

U okviru ovog Projekta napravljena su dva velika iskoraka. Prvi je dvostruko povećanje učeničkih stipendija s prethodnih 9.000,00 kuna na 18.000,00 kuna godišnje, a drugi je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanja (60 milijuna kuna za 2019. i 2020. godinu). U tom dijelu, Ministarstvo obrtnicima i pravnim osobama sufinancira 80% troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, na način da je 85% sredstava sufinancirano iz ESF fonda, a 15% je udio nacionalnog sufinanciranja iz državnog proračuna.

Učenik u srednjoj školi već ima mogućnost dobivati naknadu u iznosu minimalne plaće

Po prvi put smo postigli da je trošak nagrade učenika minimalan za gospodarske subjekte koji provode naukovanje za obrtnička zanimanja. Naime, Ministarstvo gospodarstva, učenicima dodjeljuje 18 tisuća kuna stipendije na godišnjoj razini, a poduzetniku koji sudjeluje u obrazovanju učenika, odnosno naukovanju, sufinanciramo 80 posto troška učeničke nagrade. Kad se zbroji jedno i drugo, ustvari dolazimo do računice po kojoj učenik u srednjoj školi već ima mogućnost dobivati naknadu u iznosu minimalne plaće od 3.250 kuna“, istaknuo je ministar Horvat, te posebno naglasio kako poduzetnik koji sudjeluje u obrazovanju učenika može tog istog učenika po završetku njegovog školovanja i zaposliti.

U tom slučaju, a zahvaljujući poreznoj reformi od početka ove godine, država će rasteretiti poduzetnika u vidu smanjenja poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada, tj. plaće, za 100 posto mladim radnicima do 25. godina života, odnosno za 50 posto od 26. do 30. godine života“, zaključio je ministar.

Izvor: migo.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja