medjimurjepress@gmail.com

Istočna Hrvatska umire…odlazi zadnji šarengradski ribar!!!

U duhu nadolazećih prijevremenih izbora za Gradsko vijeće grada Iloka iznosim niz tužnih i nepobitnih činjenica koje potvrđuju da će i oni biti održani s namjerom da budu poligon i ogledni primjer rejtinga političkih stranaka koji će se koristiti u njihove promidžbene svrhe u nadolazećim kampanjama za Europske, predsjedničke i parlamentarne izbore.

Nedavno osnovani Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem ne polučuje zacrtane ciljeve, a to su gospodarski oporavak, poticanje poljoprivredne proizvodnje s krajnjim ciljem zaustavljanja negativnih i katastrofalnih demografskih trendova u ovom dijelu Hrvatske. Pompozno najavljivano najveće invenstiranje od Domovinskog rata u istočnom dijelu Hrvatske pretvara se u svakomjesečni medijski igrokaz. Da je tomu tako govori činjenica da se u prigradskom naselju grada Iloka, Šarengrada, gasi jedini ribarski obrt te zadnji šarengrdaski ribar/alas napušta moćni Dunav i odlazi na Jadran. Treba podsjetiti na zanemarene podatke na koje dulje vremena ukazujem kako je iločku osnovnu školu „Julije Benešić“ u zadnjoj školskoj godini napustilo 12,7 posto školske populacije djece, a da osnovnu školu „Dr. Franjo Tuđman“ pohađa samo 61 učenik iz mjesta Mohovo, Šarengrad i Bapska. Ova činjenica zvuči zastrašujuće tek kada znamo da je istu matičnu školu, čiji sam predsjednik Školoskog odbora bio 16 godina, 1999. godine pohađalo 212 učenika.

Iz navedenog proizlazi da ako Vlada RH ne poduzme radikalne, konkretne i trenutne mjere uskoro na krajnjem istoku neće imati tko zvoniti na uzbunu.

Ovaj kraj „predziđem kršćanstva“ nazvao je još papa Leon X 1519. Godine. Od tada su obranu i čuvanje istočnih granica financirali austrijski unutarnji staleži zanemarujući imaju li od toga financijske koristi.

Apeliram i tražim od Vlade RH da održi hitnu sjednicu u Iloku te da donesu jedine moguće mjere kako bi spasili i sačuvali ovaj prevažni dio Hrvatske. Osigurati minimalnu plaću svakom punoljetnom stanovniku ovog kraja koji želi ostati na svom ognjištu do njegovog trajnog zaposlenja, resetirati dosadašnju lošu praksu podjele i zakupa državnog zemljišta te istu dodijeliti i pokloniti obiteljima koje se žele baviti poljoprivredom, a istodobno im biti jamac za otkup svega proizvedenog. Vratiti Šarengradsku Adu šarengrađanima sa svih njenih pripadajućih 1499 hektara šuma i pašnjaka te na taj način omogućiti spas ribarskog zanata, a potaknuti zamrlo stočarstvo i iniciranje razvoja kontinentalnog turizma.

U svrhu senzibiliziranja šire Hrvatske javnosti bit ćemo prinuđeni koristiti sva zakonom nam dostupna prava, pa i pravo privremene blokade državne ceste D2 i plovnog puta Dunava do ispunjenja gore navedenih ciljeva.

Za politički projekt DESNO

Vijećnik GV grada Iloka

VMO Šarengrada

Pero Ćorić

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*