Međimurje Press
Hrvatska

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja primio u srpnju 130 poziva!

Tijekom srpnja u NPC-u je volontirao ukupno 21 volonter i volonterka, odrađeno je 181 volonterskih sati, a linija je zaprimila 130 poziv građana i građanki.

Slijedi pregled kaznenih djela zbog kojih su se pozivatelji najviše obraćali NPC-u: nasilje u obitelji, silovanje, prijetnja, silovanje, nepoznato, tjelesna ozljeda, ubojstvo, teška tjelesna ozljeda, povreda djetetovih prava, krađa te vezani uz kazneno djelo iznude, iskorištavanja djece za pornografiju, lažnog prijavljivanja kaznenog djela, zlostavljanja na radu, prijevare, oštećenja tuđe stvari, spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, neovlaštenog slikovnog snimanja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljene uporabe osobnih podataka. Od prekršaja zbog kojih su nam se pozivatelji obratili, manji broj upita su se odnosila na prekršaj obiteljskog nasilja, a veći broj poziva na prekršaj protiv javnog reda i mira.

09.07. Održan je sastanak Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Međimurske županije, a na istom su sudjelovale djelatnice Ureda Varaždin, Ines Krznar Vojaković i Barbara Oreški. 

09.07. Koordinatorica NPC-a Maja Štahan i izvršni direktor Udruge Miren Špek sudjelovali su kao edukatori za stručnjake u sklopu projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“. Izvršni direktor je održao predavanje na temu „Osoba od povjerenja, pojedinačna procjena potreba žrtava i novčana naknada žrtvama kaznenih djela“, a koordinatorica je održala predavanje na temu „Iskustva žrtava u kaznenim i prekršajnim postupcima s osvrtom na prava i izazove u ostvarivanju prava“.


15.07. Održana je online Akademija za uključivanje i osnaživanje mladih u procesima rada s mladima u lokalnom i regionalnom okruženju. Akademiju je organizirao Središnji državni ured za demografiju i mlade u okviru projekta „Podrška razvoju i širenje rada s mladima”, a ispred Udruge je sudjelovala koordinatorica NPC-a Mateja Meštrović.

Udruge za podršku žrtvama i svjedocima

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja