Novi zakon vezan za svjetlosna onečišćenja u Hrvatskoj

Prema novom zakonu, problemi vezani uz prejako osvjetljenje ulične rasvjete ili reklama bit će prebačeni na komunalno redarstvo, čime će se ubrzati proces prijave i rješavanja. Po novome, od 1. travnja za prejako osvjetljenje moći če se tretirati i reklame, što dosad nije bilo moguće.

Zbog loše definiranog Zakona o svjetlosnom onečišćenju ovakvi problemi nisu se mogli rješavati jer Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije imalo uvjete da provodi kontrole ili inspekcije. Stanari bi morali problem prijaviti putem e-maila Ministarstvu koje šalje inspektore na teren, utvrđuju stanje te – ako je osvjetljenje prejako – izdaju rješenje za izmjenu kuta svjetlosti. Brojka od samo 55 prijava u šest godina dovoljno dočarava koliko je uopće ljudi svjesno da se svjetlosno onečišćenje može prijaviti kao i, na primjer, pretjerana buka.

Novim zakonom uređuje se zaštita od svjetlosnog onečišćenja koja obuhvaća obveznike zaštite od svjetlosnog onečišćenja, mjere zaštite od svjetlosnog onečišćenja, način utvrđivanja najviše dopuštenih vrijednosti rasvjetljavanja, ograničenja i zabrane rasvjetljavanja, uvjete za planiranje, gradnju, održavanje i rekonstrukciju vanjske rasvjete, mjerenje i način praćenja rasvijetljenosti okoliša te druga pitanja radi smanjenja svjetlosnog onečišćenja okoliša i posljedica djelovanja svjetlosnog onečišćenja – kažu u Ministarstvu te dodaju kako će se donošenjem podzakonskih propisa steći uvjeti za postupanje inspekcije.

Promjena zakona uvelike će promijeniti rad komunalnih redara koji će ubuduće imati još jedan, dodatni, posao.

Ntalijanske pokrajine imaju stroge zakone iz ovog područja već dvadesetak godina, a dobru uredbu imaju i Slovenija te Francuska. Pomak se događa na razini cijele Europske unije gdje se upravo radi na smanjenju svjetlosnog onečišćenja i poboljšavanju javne rasvjete uz obavezno povećanje energetske efikasnosti.

Dok se štetni utjecaj svjetlosnog onečišćenja zanemaruje, jedan drugi faktor “ometanja” sna jako je dobro kontroliran. Riječ je o buci jer se na svaku glasniju glazbu nakon dopuštenog vremena odmah šalje policija i naplaćuje kazna.

Utjecaj svjetlosnog onečišćenja na zdravlje je vrlo velik. Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojoj stranici ima opsežan tekst koji upozorava na opasnosti svjetlosnog onečišćenja na zdravlje. Kako navode, nedavna epidemiološka istraživanja upućuju na to da izloženost svjetlu tijekom noći dovodi do promjene cirkadijanog ritma potiskivanjem sinteze melatonina, hormona spavanja.

Novim zakonom omogućit će svima onima kojima noćne reklame svojom svjetlošću ulaze u domove i spavače sobe.

Matija Boltižar

(Izvor: www.jutarnji.hr)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*