Međimurje Press
Hrvatska

Od ponoći novi režim ponašanja!

Danas je Hrvatski Sabor usvojio bez rasprave Zakon o izmjenama Zakona u sustavu civilne zašite kojom je Stožer civilne zaštite dobio dodatne ovlasti vezane za mogućnost donošenja odluka.

Izmjene zakona stupaju na snagu dan nakon objave u Narodnim Novinama, a odluka koju smo pripremali objavljena je danas, te mi od ponoći možemo donositi odluke koje se primjenjuju na teritoriju cijele države – najavio je ministar Božinović.

Najavio bih da ćemo donijeti na temelju sugestija i mišljenja struke, epidemiologa najprije, set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja.

Osnovno u ovoj epidemiji je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, tj. da kontakti u zatvorenom budu na najmanje 2 metra udaljenosti, a na otvorenom 1 metar udaljenosti među ljudima.

Kako bi pojačali izvršnost takvog postupanja u praksi priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice, od sauna, diskoteka, bazena, plesnih škola, knjižnica…

Obustavit će se rad ugostiteljskih  objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane, te rada pučkih kuhinja.

Obustavit će se rad svih trgovina, osim onih koje prodaju higijenske i prehrambene artikle, kiosci, ljekarne, benzinske pumpe, specijalne trgovine za ortopedska pomagala, dječjom opremom, prodaja hrane za životinje i još neke. Trgovine koje će funkcionirati, trgovci su dužni da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve, a jasne upute o tome morati će staviti na ulaze u trgovine i ostala prodajna mjesta.

Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima je blizak kontakt, kao što su frizerska, masažni saloni, pedikerske djelatnosti i slično.

Zatvaraju se i teretane, sportski centri, rekreacijski centri, sportska natjecanja, organizirani treninzi, organizirane izložbe, revije, sajmovi.

Obustavljaju se i vjerska okupljanja, a neke vjerske zajednice već su donijele odluku za svoje vjernike.

Zabrana se odnosi na rok od 30 dana”, rekao je Božinović.

Izvor:

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja