Međimurje Press
Hrvatska

Plaće po županijama! Zagreb na vrhu, ostali ga teško dostižu

DRASTIČNA RAZLIKA U PLAĆAMA PO ŽUPANIJAMA: U Zagrebu prosječna plaća 2000 kn viša od one u Međimurju

Najnovija analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK) o plaćama po županijama donosi par dobrih vijesti, ali i opet pokazuje da nije došlo do smanjenja jaza u visini prosječnih plaća u Hrvatskoj po županijama tijekom godina.

Razlike u razini plaća među regionalnim jedinicama su izrazite i vrlo je skroman broj onih koje ostvaruju višu plaću od prosječne plaće u Hrvatskoj, pokazuje analiza HGK. Prosječna neto plaća u Zagrebu veća je gotovo 42 posto od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji.
Dok je prosječna plaća u Zagrebu 2017. iznosila 6.990 kuna, prosječna plaća na razini zemlje bila je  5.971 kunu. Istovremeno, u Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji prosječna neto plaća iznosila je tek 4.929 kuna.
U odnosu na 2008. godinu, zabilježen je dvoznamenkasti rast plaća u Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu, te u Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Istarskoj županiji. Rast prosječnih neto plaća u tim županijama bio je veći i od rasta prosječne plaće na nacionalnoj razini, koje su od 2008. do 2016. skočile 10,4 posto.
(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja