Međimurje Press
Hrvatska

Podrška ukrajinskom narodu i vatrogascima!

Prošla su 22 dana otkako su ruske snage ušle na prostor Ukrajine i započele s invazijom. Snimke razorenih gradova, ozlijeđenih i stradalih građana postale su, nažalost, naša stvarnost koja je ozbiljno narušila sigurnost čitave Europe.  Samo do sada je nastradalo nekoliko tisuća ljudi, od čega više od stotinu djece. Granatirane su odgojne ustanove, bolnice, stambeni objekti, ali i građani u redu za hranu ili u pokušaju da u konvojima izađu iz okupiranih gradova.

Uz vojsku i ostale žurne službe, na prvoj crti obrane okupirane Ukrajine nalaze se i vatrogasci. Uz gašenje požara na objektima pogođenim projektilima, vatrogasci svakodnevno traže i izvlače zatrpane osobe ispod ruševina te pomažu u njihovoj evakuaciji, i sami se izlažući pogibelji. Prema pisanjima ukrajinskih izvora, samo do sada je ozljeđeno tridesetak vatrogasaca, a život je izgubilo njih 12.

Hrvatska vatrogasna zajednica svojim je kolegama iz Ukrajine, u sklopu žurne pomoći, odmah poslala vatrogasnu opremu u vrijednosti od 400.00,00 kuna, a koja uključuje zaštitne vatrogasne kacige, zaštitne čizme, vatrogasne D cijevi, radne cipele, vreće za poplave, zaštitna odijela, vreće za spavanje, pumpe za vodu, motorne pile, reflektore za rasvjetu i naprtnjače. Hrvatski vatrogasci izražavaju podršku svojim ukrajinskim kolegama, spremni pomoći u ovim kriznim trenucima.

„Vatrogasci Hrvatske još se prisjećaju svojeg angažmana u Domovinskom ratu gdje su, pod topničkim i zrakoplovnim napadima, dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici. I tada su brojni vatrogasci izgubili svoj život spašavajuće druge, a uništena su vatrogasna spremišta, domovi i nekoliko stotina vatrogasnih vozila“, podsjetio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i dodao: „Svi smo svjesni kako u ratnom vihoru  uvijek stradaju nevini, a oporavak od ratnog razaranja traje godinama, pa i desetljećima. U ovim teškim trenucima poručujemo narodu Ukrajine i našim ukrajinskim kolegama – hrvatski vatrogasci su uz vas“.

Hrvatska vatrogasna zajednica

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja