Poduhvat Petre Kovačić i Gorana Čižmešije!

ZA ČISTU I ZDRAVU DRAVU VESLALI 246 ZLATNIH RIJEČNIH KILOMETARA

MURA-DRAVA-DUNAV

Putem zlata koje Dravom plovi, par odvažnih avanturista iz Donje Dubrave u 5 dana kanuom je prevalilo put od skele u Donjoj Dubravi preko Ušća Mure i ušća Drave do Aljmaša na Dunavu.

Dok je Goran istu rutu prevalio još 2000. godine kad je u regati sudjelovalo 35 ljubitelja prirode u mješovitim plovilima, za Petru je ovo bila prva takva ekspedicija. Unatoč sumnjivoj prognozi, odlučili su krenuti u podne u subotu, 28. srpnja 2018. i nisu pogriješili. Ovu svoju malu privatnu ekspediciju pamtiti će cijeli život!

Uz srdačnu pomoć prijatelja iz udruge ZEUS koji su pomogli opremom i logistikom, ovaj nesvakidašnji pothvat planirali su nešto više od mjesec dana. Dobro opremljeni visoko kvalitenim čamcem, prslucima i kamping opremom, dodatno opterećeni potrebnim rekvizitima i trodnevnim količinama vode i hrane, prevaljivali su prva dva dana prosječnih 40 riječnih kilometara. Nakon toga nešto više pa čak i rekordnih 57 km na dan i time dobivaju prednost koja im je bila toliko potrebna da bi do cilja stigli na vrijeme, tj. na svadbu Goranove sestre.

U nastavku prolaze kroz dva jača ljetna nevremena praćena grmljavinom i snažnim pljuskom. To im ne čini nikakve probleme i tim je više njihovo iskustvo danas veće. Usput upoznaju susretljive i predivne Podravce i Slavonce, a najljepše pješčane plaže koriste za kupanje kod Terezinog Polja, preko Donjeg Miholjca i Kopike u Osijeku, do niza pješčanih ada na Dunavu.

Prate i divlji svijet, npr. obitelj vodomara koja podučava mladog ptiča kako loviti ribu pa od pitomog ranojutarnjeg umivanja dabra, preko borbe grabežljivih orlova za ribom do susreta s divljom svinjom na rijeci i posve neugodnog javljanja i zavijanja čopora čagljeva kratko iza ponoći. Kad su već mislili da ništa posebnije se ne može dogoditi, iza jednog meandra, sasvim pitomog i običnog spruda, promatralo ih je čak 13 crnih roda. To rijetko tko doživi, jer gotovo nitko ne prolazi ovu dionicu na ovako prirodan način, veslajući u kanuu i bez motora. Kad se spuštaju grupe u motoriziranim čamcima tada se zbog buke životinje sklanjaju i sudionici propuštaju ovakve čarobne i izuzetne doživljaje.

Drava je zaista pravi užitak za doživjeti, puna života i iznenađujuće lijepih prostranstava. Na nekim mjestima zastaje dah od ljepote kombiniranih nepreglednih pješčanih sprudova s najsitnijim šljunčanim plićacima i gustom šumom bijelih vrba. Prava je šteta što za ove lokacije ne postoji način da ih posjete veći broj ljubitelja prirode. Osim Križnice, Donjeg Miholjca, Sopja i Osijeka, nema drugih mjesta koja su dostupna široj javnosti.

Naši rijekoljupci naglašavaju kako je rijeku Dravu potrebno dodatno zaštiti posebno u ovo vrijeme kad se ponovno javljaju primisli iz energetskog lobija za gradnju novih hidroelektrana. Goran je prijateljevao s autorima projekta Biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav Martinom Schneider-Jacoby i Davidom Reederom te sudjeluje već punih 20 godina u svim aktivnostima osobno i kroz brojne udruge u promociji i ostvarenju te napredne i vizionarske ideje koja je i realizirana nedavnim velikim uspjehom, a to je da je UNESCO 26.7.2018. proglasio rijeku Muru rezervatom biosfere.

Petra pak dodaje kako joj je ovaj izlet draži, iskustveno vrijedniji i ljepši od bilo kojeg ljetovanja na moru. Stoga, svi zainteresirani javite se u udrugu ZEUS i tražite dodatne informacije koje će vam ih rado podastrijeti. Pozivaju i na brojne aktivnosti kao što su ljetni spustevi rijekama Murom i Dravom, humanitarni spust za udrugu Prvi korak i adrenalinski Zimski spust u Donjoj Dubravi koji svake godine organiziraju u siječnju.

Sve doživljaje s veslanja Mura-Drava-Dunav objavljivali su na kraju dana na Petrinom facebook profilu, gdje njihove doživljaje i dnevnik prati blizu 2.000 osoba. Tu je i nastao album s fotografijama koji možete vidjeti i na javnoj web stranici udruge ZeuS: www.zeus-senjar.hr

Dvoje zaljubljenika u prirodu, ne samo da su ostvarili ovaj podvig, već stekli iskustva za nove izazove. Na ovom riječnom putu otkrili su predivne krajeve, neistražene ljepote kontinentalne Hrvatske, otvorili nove horizonte, pomakli granice avanturizma, ali i ostvarili osobnu pobjedu. Fotografije koje su odaslali s ovog robizonskog putovanja zaustavljaju dah.Tišina, mir, zaveslaji, ljepote riječnih sprudova, nedirnuta priroda, bijeg od stresa, pozitivan adrenalin i dvoje mladih Međimuraca u svom poduhvatu, zaista vrijednom divljenja.

Bravo Petra i Goran i još puno takvih doživljaja u kojima uživamo, otkrivamo, ali i doživljavamo neka nova prostranstva i iskustva.

(mp)

Foto: G.Čižmešija, P.Kovačić

 

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*