medjimurjepress@gmail.com

Preminuo skladatelj i dirigent Željko Brkanović

Željko Brkanović: skladatelj, dirigent, pijanist, radijski urednik i producent, dugogodišnji pedagog i profesor glazbe, preminuo je nakon kratke bolesti u Crikvenici, u četvrtak 7. lipnja u 81. godini života.

Rođen je u Zagrebu 1937. godine od oca Ivana Brkanovića, velikog hrvatskog skladatelja, tako da ga je glazba pratila kroz cijeli život.  Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1962. klavir u klasi Svetislava Stančića, a studij kompozicije završio je 1980. godine kod Tome Proševa na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skopju. U dirigiranju se usavršavao na Akademiji Chigiana u Sieni a u kompoziciji u Stuttgartu kod Erharda Karkoschke.

Od 1964. do 1966.  radio je kao dirigent HNK u Splitu, a od 1966. do 1969. kao dirigent i korepetitor HNK u Zagrebu. 1969. postaje glazbeni urednik i producent na Radio Zagrebu gdje realizira velik broj snimaka radijskih ansambala i drugih izvođača. Pedagoškim se radom bavi od 1968. godine: najprije u Opernom studiju Muzičke akademije u Zagrebu, a zatim na Funkcionalnoj muzičkoj školi. Od 1980. predaje kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Titogradu (Podgorici). Od 1983. izvanredni je, a potom redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu do umirovljenja 2008., kada nastavlja rad sa studentima kao profesor emeritus. Nakon umirovljenja predavao je kompoziciju i na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Bio je učiteljem desetak studenata kompozicije, današnjih hrvatskih skladatelja i skladateljica.

Od 2000. do 2004. bio je dopredsjednik, a od 2004. do 2008. predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, nakon čega je izabran za počasnog člana.

Brkanovićev skladateljski opus obuhvaća sedamdesetak orkestralnih, komornih, glasovirskih, orguljskih i vokalnih djela. Njegovo se stvaralaštvo odlikuje spojem novoromantičnog tradicionalizma i suvremenih skladateljskih tehnika, povremeno nadahnutih arhaičnošću i ponekim detaljem ili motivom tradicijske provenijencije. Posebno je bio posvećen promociji djela svog oca Ivana, čiji je oratorij Missa profana croatica dovršio, za što je 1996. nagrađen diskografskom nagradom Porin.

Za svoj umjetnički rad nagrađen je Vjesnikovom nagradom Josip Slavenski (1982.), i nagradom Vladimir Nazor (2002.) kao i Odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.). Uz nekoliko diskografskih nagrada Porin, dobitnik je i nagrade Porin za životno djelo (2014.)

Informaciju o posljednjem ispraćaju Željka Brkanovića objavit ćemo naknadno.

Foto: Damil Kalogjera

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*