Međimurje Press
Hrvatska

Šarengradska šetnica-maleni biser na Dunavu

Šarengrad je naselje koje pripada Gradu Iloku. Cijelim povijesnim razvojem je povezan s Dunavom. Jučer,29.4.2020. je svečano otvorena javna rasvjeta na obaloutvrdi u Šarengradu.

Otvorenju su prisustvovali fra Mijo Tikvić-župnik, Marijana Lončar– pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Iloka, predsjednik Mjesnog odbora- Pero Ćorić i gradonačelnica Grada Iloka, Marina Budimir, te nekolicina mještana.

Investicija vrijedna 170 000 kuna je veoma razveselila lokalno stanovništvo, vrijednih poljoprivrednika i vinogradara ovog malenog,lijepog naselja na Dunavu.

Mještani preko dana često budu okupirani poslom na plodnim srijemskim poljima,a navečer u smiraj dana uživaju biti uz moćnu rijeku, ploveći u karakterističnim čamcima tzv. čiklama, ribareći ili smo boraveći uz veliku,europsku rijeku Dunav.

Sada imaju razlog više doći i kasno na večer uz svjetla javne rasvjete uživati u miru i tišini koju nudi samo voda.

Možda će se ovim potaknuti i razvoj ovoga mjesta,jer spoj plavog neba i Dunava,s ravnicom Vojvodine koja samo kao tanka,zelena nit razdvaja ova dva plavetnila,začinjeno s izlazećim ili zalazećim suncem ostaje u sjećanju svih koji ga dožive.

Osim ovog projekta postavljena su i autobusna tri stajališta,obnavlja se mjesna zgrada doma,obnovilo se krovište pravoslavne crkve u Šarengradu,a planira se i obnova nogostupa sveukupno preko milijun kuna investicija. Prošle godine je završen i nacrt postojećeg stanja Šarengradske tvrđave te je stvoren preduvjet za daljnje planiranje i obnovu nekad važne strateške „osmatračnice“ velikog plovnog puta Europe.

Pod zaštitom sv.Petra i Pavla kojima je posvećena lokalna crkva, te svećenika koji se pastirski brinu za ovo mjesto i vrijedne,dobroćudne,ali hrabre i ponosne ljude,ovo malo mjesto može biti oaza mira za sve koji se žele odmaknuti od gradske gužve i vreve.

Ukoliko se odlučite posjetiti istok Hrvatske, zaputite se i do Šarengrada, čak i ovo kišno nebo,koje su naši poljoprivrednici i vinogradari željno čekali, u ovom mjestu ima svoju draž i ljepotu.

Marina Budimir,dr.med.

Gradonačelnica Grada Iloka

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja