Međimurje Press
HrvatskaNekategorizirano

Sjećanje na vatrogasce poginule u Domovinskom ratu

18. studenoga obilježavamo 29. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje te se prisjećamo svih žrtava Domovinskog rata. Uz spomen na sve pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a te sve smrtno stradale civile, ovo je prilika da se sjetimo i vatrogasaca koji su poginuli tijekom Domovinskog rata. Od 1991. do 1995. godine, uz branitelje i zdravstveno osoblje, vatrogasci su bili treći stup obrane Domovine, stalno prisutni na prvoj crti bojišnice spašavajući ljude, imovinu i gradove od djelovanja JNA i srpskih terorističkih postrojbi.

 

Uz odlaske na intervencije pod topničkim i zrakoplovnim napadima, vatrogasci su dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici. Vatrogasni domovi su uz svoju osnovnu namjenu postali logističke baze i centri za odmor pripadnika HV-a. Tijekom rata uništena su ili oštećena 192 vatrogasna doma, 147 spremišta i 228 vatrogasnih vozila.

Pohvala za požrtvovnost vatrogasaca

Hrabrost vatrogasaca, ali i bezobzirnost neprijatelja, koji nije zazirao od izravnog gađanja vatrogasnih vozila i vatrogasaca na intervenciji, može se pratiti na požarima u Sisku, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu i mnogim manjim mjestima. Posebno se ističu vukovarski vatrogasci koji su svojom hrabrošću i požrtvovnošću ispisali jedne od najsvjetlijih trenutaka hrvatske vatrogasne povijesti. Dok je god bilo moguće, vozili su vodu za bolnicu i skloništa te gasili ratne požare.

Predsjednik Franjo Tuđman je krajem 1991. godine za požrtvovan rad u ratnim uvjetima pohvalio Profesionalne vatrogasne jedinice Vukovar, Rafinerija INA Sisak, Karlovac, Dubrovnik, Općine Vinkovci, dobrovoljna vatrogasna društva Otočac, Nova Gradiška, Novska, Općinski centar za zaštitu od požara Sisak te Vatrogasni Centar Osijek. Na temelju prijedloga Hrvatske vatrogasne zajednice, 1050 vatrogasaca dobilo je spomenicu Domovinskog rata.

Teška cijena humanosti

Humanost i požrtvovnost, koja krasi sve vatrogasce, plaćena je ljudskim životima. U Domovinskom ratu 22 vatrogasca su poginula pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili. Njihova žrtva se ne smije zaboraviti. Stoga je Hrvatska vatrogasna zajednica, uz suradnju županijskih vatrogasnih zajednica i veliku stručnu pomoć Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, pripremila popis naše vatrogasne braće stradale u Domovinskom ratu koji je objavljen na web stranici Hrvatske vatrogasne zajednice. Na ovaj način smo otrgli našu vatrogasnu braću od zaborava.

Neka im je laka hrvatska zemlja. Počivali u miru.

Anita Čolak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja