Međimurje Press
Hrvatska

Sloboda medija u Hrvatskoj problematična!

Reporteri bez granica: sloboda medija u Hrvatskoj problematična

Neke europske zemlje vode u svijetu u poštivanju slobode medija, no situacija širom EU postaje sve heterogenija, prema Svjetskom indeksu slobode tiska za 2021. koji su sastavili Reporteri bez granica (RSF – Reporters Sans Frontieres). Hrvatska na niskom, 56. mjestu.

Godišnji indeks, koji ocjenjuje situaciju sa slobodom tiska u 180 zemalja i teritorija, ove godine pokazuje da je novinarstvo “u potpunosti blokirano ili ozbiljno otežano” u 73 zemlje svijeta i da je “ograničeno” u 59 drugih – što zajedno predstavlja 73% ocijenjenih.

RSF katagorizira zapis pojedine zemlje o slobodi tiska koristeći shemu boja, u rasponu od dobre (bijele) i prilično dobre (žute) do problematične (narančasta), loše (crvene) i vrlo loše (crne).

Na mapi Svjetske slobode tiska nije bilo tako malo zemalja obojenih u bijelo – što ukazuje na dobru situaciju za novinarstvo – otkako je trenutna metoda ocjenjivanja usvojena 2013. godine. Ove godine utvrđeno je da samo 12, ili 7% od 180 zemalja indeksa nudi povoljno okruženje za novinarstvo, u odnosu na 13, odnosno 8%, prošle godine.

Zemlja kojoj je oduzeta “dobra” klasifikacija je Njemačka, koja je pala za dva mjesta na ljestvici na 13. mjesto. RSF je rekao da je promjena nastala zbog napada na desetke njemačkih novinara od strane ekstremista i vjernika teorije zavjere tijekom prosvjeda protiv ograničenja pandemije.

Norveška je petu godinu zaredom na prvom mjestu u indeksu, iako su se njezini mediji žalili na nedostatak pristupa državnim informacijama o pandemiji.

Finska je zadržala svoju poziciju na drugom mjestu, dok je Švedska napredovala za jedno mjesto kako bi povratila svoje treće mjesto, koje je prošle godine ustupila Danskoj.

Zemlje EU rangiraju se na sljedeći način, od Finske do Bugarske: Finska 2, Švedska 3, Danska 4, Nizozemska 6, Portugal 9, Belgija 11, Irska 12, Njemačka 13, Estonija 15, Austrija 17, Luksemburg 20, Latvija 22, Cipar 26, Litva 28, Španjolska 29, Francuska 34, Slovačka 35 , Slovenija 36, ​​Češka 40, Italija 41, Rumunjska 48, Hrvatska 56, Poljska 64, Grčka 70, Malta 81, Mađarska 92, Bugarska 112.

U usporedbi s ljestvicom za 2020. godinu, Grčka, u kojoj je nedavno ubijen istaknuti novinar , skliznula je za pet mjesta, Mađarska za tri, Poljska i Slovačka za dva mjesta, a Rumunjska i Bugarska za jedno mjesto. Hrvatska se popela za tri mjesta u ljestvici.

Bugarska je na 111. mjestu, najgore u EU i zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina je zauzela 58 mjesto, Kosovo 78, Albanija 83, Sjeverna Makedonija 90, Srbija 93 i Crna Gora 104.

RSF, koji je Bugarsku prethodno nazvao “crnom ovcom” EU-a u smislu slobode tiska, kaže da je nekolicina otvorenih novinara neprestano izložena ne samo blaćenim kampanjama i uznemiravanju države, već i zastrašivanju i nasilju.

Izvor: https://dznap.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja