Međimurje Press
Hrvatska

Slow Food na djelu: mladi i budućnost prehrambenog sustava u Hrvatskoj

Pokrenut drugi projekt suradnje u Hrvatskoj uz potporu Dobrotvornog fonda Intese Sanpaolo

Nakon što je krajem 2020. godine dobrotvorni fond Intese Sanpaolo (matične banke PBZ-a) odobrio prvi projekt koji će voditi s nevladinom organizacijom SOS Dječje selo Hrvatska kroz Program jačanja obitelji, (Family Strengthening Program-FSP),  sa zadovoljstvom objavljujemo  nastavak ove uspješne suradnje s Intesa Sanpaolo dobrotvornim fondom.

Drugi projekt pod nazivom Slow Food na djelu: mladi i budućnost prehrambenog sustava u Hrvatskoj  vodit će međunarodna nevladina organizacija Slow Food u suradnji sa Slow Food zajednicom za očuvanje poljoprivredno prehrambene baštine Istre koja je nastala sa ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istarske županije, uloženim trudom prethodnih godina Udruge „ISTARSKO – Ekomuzej iz Vodnjana“.

Međunarodna organizacija Slow Food surađuje s Intesom Sanpaolo na svjetskoj razini, a Slow Food zajednica u Istri prepoznata je na ovom području kao zajednica koja svojim djelovanjem postiže europsku izvrsnost u doprinosu očuvanja poljoprivredne baštine te inkluzivnog i održivog rasta ključnih za budućnost.

Ciljevi ovoga projekta su zaštita agroekološke prakse, obnova ruralnih područja, očuvanje kulturne i gastronomske baštine te educiranje i poticanje mladih na ostanak u ruralnim zajednicama. Pored postojeće Slow Food zajednice u Istri, namjera je potaknuti otvaranje više takvih zajednica diljem Hrvatske.

Kako bi se kroz ovaj projekt implementirale smjernice Slow Fooda kod nas i proveli spomenuti ciljevi, provest će se nekoliko aktivnosti usmjerenih na stjecanje i unapređenje znanja i vještina u očuvanju poljoprivredne baštine, održivosti, komunikaciji i razvoju brenda u skladu s lokalnim potrebama i posebnostima bioraznolikosti.

U tom smislu u planu je organizacija edukativnih treninga tijekom proljeća i jeseni namijenjenih poljoprivrednicima iz cijele Hrvatske, osobito mladih, koji će pokriti četiri tematska segmenta:

Maslinarstvo

Enologija

Poljoprivreda (ratarstvo i rasadničarstvo)

Kulinarstvo

Treninzi će biti nadopunjeni susretima sa stručnjacima, uspješnim poduzetnicima uključenim u međunarodni Slow Food projekt radi dijeljenja vrijednih iskustava. U konačnici korisnici programa dobit će mogućnost primijeniti usvojena znanja kroz praktične aktivnosti, kao i mogućnost isprobati nove stečene vještine. Zainteresiranima za sudjelovanje u ovom projektu i edukacijama moguće je sufinanciranje sudjelovanja.

Ambasadori za izvrsnost proizvoda

U postizanju Slow Food ciljeva u Hrvatskoj, a kako bi se dodatno podržalo male proizvođače koji se bave očuvanjem izvornih proizvoda, stručnjaci Slow Food međunarodne organizacije educirat će sedam mladih ambasadora koji bi bili angažirani u pronalasku proizvođača te prikupljanju i opisu izvornih hrvatskih proizvoda i recepata. Ti bi proizvodi bili kandidirani za uvrštenje u svjetski katalog izvrsnosti i bioraznolikosti – Arka okusa (Arca del Gusto).

Primjer jednog takvog proizvoda koji spada u utemeljenu vrstu zaštite je Vin de Rosa iz Vodnjana, točnije, vino od sušenog grožđa izvorne sorte muškat ruža čiji je opstanak ugrožen na ovom području te je cilj održati ovaj proizvod i kroz ovaj projekt potaknuti zainteresirane da se educiraju i uključe u njegovu proizvodnju na tradicionalan način.

Također, jedna od inicijativa Slow Food projekta je osnivanje Udruženja kuhara (Alleanza dei Cuochi) koji bi hrvatske izvorne, tradicionalne proizvode uvrstili u svoje recepte, nakon čega bi se provelo mapiranje takvih restorana koji bi bili uvršteni u izradu gastro knjižice radi dodatne promocije kroz turističke zajednice u Hrvatskoj.

Trajanje projekta je 18 mjeseci (od siječnja 2021. do lipnja 2022. godine). Izravni korisnici ovoga projekta bit će 100 mladih (od 18-35 godina), zatim 50 proizvođača (od toga 25 mladih), dok će neizravni korisnici biti 30 lokalnih ruralnih zajednica, lokalnih institucija i organizacija privatnog sektora i u drugim dijelovima zemlje te potrošači, proizvođači i akteri uključeni u prehrambeni sustav. Svi zainteresirani za sudjelovanje u ovom projektu, kao i zainteresirani za edukaciju za ulogu ambasadora, mogu kontaktirati Slow Food zajednicu u Istri za više informacija: www.istrian.org/hr/

Ružica Herceg

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja