Međimurje Press
Hrvatska Svijet

Štefanje blagdan u Hrvatskoj i nizu drugih država

Sretan imendan želimo svima koji ga danas slave!

Blagdan je svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika ili prvomučenika a koji se obilježava dan poslije Božića. Taj dan je državni praznik u Hrvatskoj ali i u nizu drugih država. Od 380. godine slavi se blagdan sv. Stjepana, Bio je jedan je od sedam đakona izabranih u počecima crkve, ali se o njegovom životu jako malo zna.

Prema Svetom pismu, Stjepana su židovske starješine lažno optužile za bogohuljenje. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali. U Svetom pismu su navedene njegove posljednje riječi: ‘Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh’. Zanimljivo je da kamenovanje Stjepana odobrio Pavao, koji je nakon preobraćenja postao jedan od najvećih propovjednika Kristova evanđelja.

Njegovo je tijelo preuzeo Židov Gamaliel i pokopao ga u grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema, a prema tradiciji, oko 415. godine, svećenik Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je sahranjen đakon Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani, jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim gdje je zakopan uz tijelo sv. Lovre.

Na njegov dan imendan slave brojni Stjepani, Štefovi, Štefice, Štefeki, Štefanije…

Prema običajima na današnji se dan ide u posjet rodbini, susjedima i prijateljima. Slavljenicima pak se odlazi u čestitare. Blagdan Sv. Stjepana ističe, nakon radosti kristova rođenja, mučeničku povijest kojom je kršćanstvo obilježeno i da Božić nisu samo puni stolovi i blagdanska kupnja.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve

O njegovom se životu malo toga zna, no zbog svog otvorenog propovijedanja Isusovog nauka i pripadništva zajednici kršćanskih učenika oko 36. godine nakon Krista bio je osuđen za bogohuljenje te je kamenovan do smrti. Pred Velikim je vijećem održao govor koji je još više uznemirio jeruzalemske starješine, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali.

U Svetom pismu navedene su njegove posljednje riječi prije smrti: ‘Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh’. Sv. Stjepan najčešće je prikazan kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde.

Tradicionalno na blagdan Sv. Stjepana počinje i blagoslov kuća ili blagoslov obitelji.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja