Međimurje Press
HrvatskaVijesti

Stigao je i taj dan!

Od sutra u ponoć ukidaju se gotovo sve mjere

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare izvijestio je o ublažavanju gotovo svih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije covida-19. Na snazi su ostale samo dvije mjere

MASKE

Ukidanje mjera omogućava povoljna epidemiološka situacija, a nošenje maski se propisuje kao mjera samo u okolnostima koje su ocijenjene kao okolnosti visokog rizika, dok se u okolnostima nižeg rizika daje samo kao preporuka. Maske će biti obvezne u zdravstvenom sustavu i u zdravstvenim ustanovama, i kod djelatnika i kod osoba koje u takve ustanove dolaze te kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, rekao je Božinović.

Korištenje maski ovisit će o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama, rekao je Božinović.

GRANICA

Druga je odluka o privremenom ograničavanju prelaska granice, rekao je ministar. “U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi”, rekao je Božinović, dodavši da državljani Europske unije za ulazak neće trebati covid-potvrdu, dok će je ostali državljani pri ulasku u Hrvatsku trebati pokazati.

Odluke stupaju na snagu 9. travnja u ponoć.

“Praktički, od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja, ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i korisnike u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i skrbi, kao i za posjetitelje”, rekao je Božinović.

Želim posebno naglasiti da nitko ne smije smatrati da je ovime pandemija gotova, ona je još uvijek oko nas. Poglavito stariji i imunokompromitirani sugrađani i dalje se moraju paziti, rekao je Beroš.

Početna

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja