Međimurje Press
Hrvatska

Stručni skup vatrogasaca u Opatiji!

U Opatiji je danas započeo 16. stručni skup vatrogasaca koji je okupio gotovo 300 sudionika sustava zaštite od požara iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Litve. Na otvaranju su sudjelovali Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, Dino Kozlevac, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ-a, u ime domaćina Mladen Šćulac i Slavko Gauš, zapovjednik i predsjednik  Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, Janko Cerkvenik, predsjednik Gasilske zveze Slovenije te Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Kako je Komadina uvodno kazao, vatrogasci su u proteklom razdoblju dokazali koja je njihova uloga u spašavanju, budući da oni ne gase samo požare već sudjeluju u velikom broju tehničkih intervencija. Podsjetio je kako ova županija ima sluha za važnost opreme i obučavanja vatrogasaca čemu je dokaz trenažni centar u Šapjanama. „Vjerujem kako će u budućnosti on postati nacionalni centar za obuku svih žurnih službi koje će se ovdje moći obučavati, a ova će županija uvijek pratiti potrebe vatrogastva“, zaključno je kazao.

I predsjednik Cerkvenik izrazio je zadovoljstvo što je ovaj skup organiziran nakon dvije godine pauze zbog pandemije, podsjetivši kako slovenske i hrvatske vatrogasce veže odlična suradnja koja će se nastaviti i u budućnosti.

Skup izvrsnosti vatrogastva

Skup je otvorio zapovjednik Tucaković koji je naglasio brojne intervencije koje su u posljednje vrijeme odradili vatrogasci, posebno se osvrnuvši na sanaciju posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba. „Vatrogasci su u proteklom razdoblju odradili brojne intervencije i dokazali kako imamo kvalitetan i obučen kadar, sposoban reagirati u svim nesrećama. Naučili smo brojne lekcije i zato je dobro ta iskustva prenijeti ostalim kolegama, a današnji skup možemo smatrati skupom izvrsnosti vatrogastva“, rekao je Tucaković.

Na ovom dvodnevnom skupu koji organizira Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije uz suorganizaciju Hrvatske vatrogasne zajednice, sudionici će moći steći nova znanja te razmijeniti iskustva vezana za brojna područja vatrogasne djelatnosti.

Tako su već prvog dana skupa teme rezervirane za vatrogasni angažman u Petrinji nakon razornog potresa, proces odlučivanja na vatrogasnim intervencijama, analizu požara u bolnici Jesenice, uporabu hidrauličkih aparata kao i za radionice koje se bave stanicama za masovnu dekontaminaciju, upravljanje snaga na velikoj prometnoj nesreći te s radio komunikacijskim aplikacijama i rješenjima u vatrogastvu. Na drugom danu skupa predavanja će obuhvatiti teme požara električnih vozila u garažama, analizu vatrogasne intervencije koja uključuje akcident s opasnom tvari u prometu, a svoja će iskustva predstaviti, uz hrvatske vatrogasce, i kolege iz Ljubljane i Beograda.

I na ovome skupu sudjeluju izlagači zahvaljujući kojima se sudionici i posjetitelji mogu upoznati i s novitetima na tržištu usluga kao i s proizvodima namijenjenim vatrogastvu.

Nina Francetić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja