medjimurjepress@gmail.com

Svjetski dan vjetra

Dani dobroga vjetra 14-15 lipnja 2018. Šibenik

15. lipnja obilježava se Svjetski dan vjetra i tim povodom Obnovljivi izvori energije Hrvatske organiziraju Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Dani dobroga vjetra“te posjet vjetroelektrani Glunča. Cilj je upoznati javnost s prednostima iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetroagregata te potaknuti korištenje energije vjetra kao ekološkog i obnovljivog izvora energije.Ovo je prvi znanstveno-stručni skup kojem je u fokusu razvoj i budućnost sustava dobivanja energije iz vjetra, a njegovu važnost prepoznali su relevantni stručnjaci iz područja energetike i obnovljivih izvora energije koji će svojim izlaganjima i panel raspravama sudjelovati u programu, kao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji to potvrđuje svojim dolaskom i obraćanjem sudionicima.

Međunarodna energetska agencija predviđa da će do 2040. godine dvije trećine globalnih ulaganja u energetici i 80% novoinstalirane snage biti iz područja obnovljivih izvora energije, a vjetroelektrane postati vodeći izvor električne energije u EU u ranim 2030.-tima. Unatoč velikom potencijalu, Hrvatska je u raskoraku s globalnim energetskim trendovima. Na ovom skupu ćemo obraditi neke od ključnih tema koje su nužne za revitalizaciju i tranziciju energetskog sektora i osiguranje hrvatske energetske budućnosti kroz proizvodnju energije iz vlastitih prirodnih resursa.

Zašto smo za održavanje “Dana dobroga vjetra” odabrali baš šibensko područje – otkrit ćete u pozivu koji prilažemo. Koga ćete sve, i o kojim temama, moći čuti na znanstveno-stručnom skupu – pogledajte u priloženom programu.

Naša je vizija kreiranje bolje energetske budućnosti Hrvatske. U tome nam vi, novinari, možete puno pomoći – jer širenje informacije vodi do edukacije koja je nužan temelj za kreiranje energetske strategije. Danas se kroz projekte iz obnovljivih izvora Hrvatske proizvodi 16% energije koju koristimo, veliki dio od toga dolazi iz vjetroelektrana, a time je uvoz smanjen za milijardu kuna godišnje.   

Snaga vjetra je ogromna, kao i mogućnost da preoblikuje naš energetski sustav, potakne energetsku neovisnost i rast gospodarstva. Koliko ćemo taj potencijal iskoristiti, ovisi o svima nama. I zato Vas pozivamo da nam se pridružite na “Danima dobroga vjetra”. Svoj dolazak potvrdite u odgovoru na ovaj mail ili na broj telefona:  091 30 62 724.

(Maja Pokrovac)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*