Međimurje Press
HrvatskaZanimljivosti

U devet županija u odnosu na 2019. godinu bilo je više rođenih beba!

Prirodni prirast bio je i u 2020. godini negativan u svim županijama, odnosno nastavio se je trend većeg broja umrlih nego rođenih u cijeloj zemlji.

Najveći rast broja rođenih beba, u postocima, bio je u Istarskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U apsolutnom iznosu, Osječko-baranjska županija je imala najveći skok broja rođenih beba, ujedno i prvi nakon 2012. godine.

Najveći broj rođenih beba imale su lani Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija, a najbolju stopu nataliteta  Međimurska i Dubrovačko-neretvanska županija, koje su i vodeće gledaju li se brojke o prirodnom prirastu u 2020. godini.  Najveći pad prirodnog prirasta u odnosu na 2019. imale su Virovitičko-podravska županija, Požeško-slavonska, Ličko-senjska, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija. Pokazuju to objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najveći broj rođenih na 1.000 stanovnika imale su Međimurska županija, 10,3 posto, Dubrovačko-neretvanska 9,9 posto, Zadarska 9 posto te Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija 8,8 posto.  U Splitsko-dalmatinskoj županiji je lani rođeno najviše beba, 4.009, u Zagrebačkoj 2.794, Osječko-baranjskoj 2.317, Primorsko-goranskoj 2.064 i Istarskoj 1.670.

Prirodni prirast negativan je bio u svim županijama. Najmanje negativan je bio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (najmanja razlika umrlih i rođenih), a iznosio je -148,  u Međimurskoj županiji -236, Požeško-slavonskoj -465, Virovitičko-podravskoj -523 te Ličko-senjskoj -526. Najmanji porast broja umrlih u odnosu na rođene u 2020. u odnosu na 2019. godinu imala je Virovitičko-podravska županija, za 11 osoba je tek porasla smrtnost u odnosu na broj rođenih, u Požeško-slavonskoj za 23, Ličko-senjskoj 27, Istarskoj 48 i Dubrovačko-neretvanskoj 56.

Međimurska županija: Planovi ulaganja u nove škole i vrtiće

Međimurska županija ima najbolju stopu nataliteta, 10,3. Za 3,09 posto povećan je broj rođenih beba u godinu dana, odnosno njih 35. U top pet je i po visini prirodnog prirasta, u minusu je za 236 osoba, koliko je više umrlih u odnosu na rođene.

Naše su analize pokazale da je Županija među vodećima gleda li se ulaganje u obrazovanje, stipendije, pa čak i predškolski odgoj, iako Županije nisu nadležne za vrtiće.

Župan Matija Posavec ističe niz projekata vezanih upravo za obrazovanje.

‘Namjera nam je izgraditi 4. osnovnu školu u Čakovcu i novu zgradu Osnovne škole u Nedelišću, nove sportske dvorane, vrtiće te se nadamo da ćemo za realizaciju svih naših potreba uspjeti dobiti europska sredstva koja su nam na raspolaganju.’

Međimurska županija  osim stipendija svake godine isplaćuje jednokratne naknade za sve srednjoškolce i studente. Tako i ove godine isplaćuje jednokratnu potporu za srednjoškolce u iznosu od 300 kuna te za sve redovne studente u iznosu od 600 kuna. Za potpore je u proračunu osiguran iznos od oko 2,4 milijuna kuna – 1,2 milijuna za oko 4.000 srednjoškolaca i 1,2 milijuna kuna za oko 2.000 studenata.

Za stipendije je osiguran iznos od 254.000 kuna. Za djecu hrvatskih branitelja Županija daje mjesečno 300 kuna stipendije, odnosno 3.000 kuna godišnje, za što je predviđen iznos u proračunu od 183.000 kuna.

Već 18 godina Obrtnička komora Međimurske županije provodi projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja u cilju da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima pruži poticaj za školovanje u obrtničkim zanimanjima.  Godišnja stipendija je 6.000 kuna

Županija također provodi projekt osiguravanja školske prehrane za najpotrebitije učenike, financiraju se osobni asistenti za potrebite vrtićke djece, prijevoz učenika…

Početkom godine otvoren je prvi znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra, a nedavno i drugi znanstveno-istraživački centar – Centar održivog razvoja koji će se koristiti za potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih znanstvenih subjekata.

‘Kako bismo stvorili što bolje uvjete za obrazovanje, ali i popravili kvalitetu života studenata, otvorili smo studentsku menzu i studentski dom, podupiremo ih kroz studentske kredite i jednokratne potpore, dok otvaranjem znanstveno-istraživačkih centara želimo ojačati Međimurje kao županiju znanja kroz jačanje znanstvene zajednice.’, rekao je župan Posavec.

Iako nije u nadležnosti županija, Međimurska je jedna od rijetkih koja ulaže u predškolski odgoj, a godinama ima praksu osiguravanja osobnih asistenata za djecu s teškoćama u razvoju vrtićke dobi.

Početna

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja