Udruge općina u Republici Hrvatskoj

Glavno tajništvo Udruge općina u Republici Hrvatskoj želi informirati hrvatske medije o svojim planiranim aktivnostima. Udruga općina u Republici Hrvatskoj pokreće kampanju za upoznavanjem šire javnosti sa dvojim djelovanjem, kao i zagovaranje interesa 310 općina članica naše Udruge.

Okupljamo više od dvije trećine ruralne Hrvatske te želimo na otvoren i transparentan način upoznati medije s temama koje su bliske nama i našim članicama. Dugi niz godina, naša djelatnost nije bila pravedno prepoznata u domaćem medijskom prostoru te smo stoga ojačali kadrovski Glavno tajništvo te bolje artikulirali naše politike.
Teme poput reforme lokalne i područne samouprave, kao i koncept ruralnog razvoja zadiru u samu srž današnjih problema s kojima se mi u Udruzi općina u Republici Hrvatskoj neprestano bavimo. Ova područja govore o potrebi da se na trezven i racionalan način raspravi te argumentirano naznače moguća rješenja. Smatramo kako od problema ne treba bježati jer oni su tu. Prisutni su već dulje vrijeme i naše članice zagovaraju dijalog i traže održiva rješenja jer u konačnici – male zajednice, preciznije Općine u Republici Hrvatskoj, predstavljaju „dušu lijepe naše“.

Početkom veljače ove godine u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel (ured Zagreb) i Zakladom hrvatskog državnog zavjeta suorganizirali smo uspješnu konferenciju pod nazivom „Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj (ciljevi reforme sukladno nacionalnom i europskim strateškim prioritetima“) koja je okupila više od 130 sudionika iz Hrvatske i Bavarske. Time smo ukazali na potrebu za razmjenom iskustava i znanja o funkciji lokalne i područne samouprave kao i konceptu održivog ruralnog razvoja.

Kako bismo ukazali na novi impuls naših nastojanja, želimo upoznati javnost o mnogim promjenama kojima nastojim unaprijediti procese komuniciranja sa širom javnošću. Upravo zato možemo najaviti godišnju Skupštinu, koja će se održati u suorganizaciji Udruge općina u Republici Hrvatskoj i Općine Rugvica (Zagrebačka županija), 5. ožujka s početkom u 10h u restoranu „Ćurak“, Posavska ul. 33, 10370, Rugvica, gdje se očekuje više od 150 načelnica i načelnika, kao i njihovih zamjenika. Biti će to pojedinačno najveće okupljanje čelnika lokalne
zajednice u Republici Hrvatskoj na godišnjoj razini. Na samoj Skupštini očekujemo najviše državne dužnosnike, kao i mnogobrojna međunarodna izaslanstva iz šireg susjedstva, s posebnim naglaskom na Srednju Europu.
Isto tako, na Skupštini će biti i predložena izmjena imena same Udruge u Hrvatsku zajednicu općina, kao i neke statutarne izmjene kojima je za cilj unaprjeđenje efikasnije operativno djelovanje Zajednice. Usput, skrećemo pozornost kako je sama Udruga općina u RepubliciHrvatskoj intenzivirala svoje mnogobrojne aktivnost ne samo u Domovini, već i u inozemstvu kroz
aktivno sudjelovanje u radu mnogih međunarodnih i regionalnih asocijacija poput; Vijeća Europe, Odbor regija Europske unije, Network of Associations of Local Authorities of South East Europe – NALAS sl.

Naše Glavno tajništvo Udruge Vam stoji na raspolaganju za sve pitanja, kao i mogućnost medijske
šire suradnje. info@udruga-opcina.hr , +385 1 3689 152, + 385 99 461 56 96

ČINJENIČNI PODACI VEZANO UZ OPĆINE U REPUBLICI HRVATSKOJ

 Najveći dio jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj ima karakter ruralnih sredina. U ovom trenutku Republika Hrvatska ima ukupno 428 općina, od čega je u članstvu Udruge općina u Republike Hrvatske 310 Općina. Predsjednik Udruge je Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice.
 Ruralna područja obuhvaćaju preko 90% teritorija Republike Hrvatske i na njima živi blizu 48% stanovništva.
 Najveći dio ruralnih područja raspolaže velikim bogatstvima, koja danas nisu iskorištena (očuvan okoliš, poljoprivredno zemljište i šume, prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti, lokalno stanovništvo sa svojim znanjima, vještinama i iskustvima, postojeća proizvodnja i resursi, itd…)
 U Europskoj uniji, a danas sve više i u Hrvatskoj, postoji razvijena svijest o značaju ruralnih područja i nužnosti njihove revitalizacije i razvoja i uspostavljeni su odgovarajući mehanizmi, programi i fondovi za poticanje svih segmenata lokalnog i ruralnog razvoja(preko 40% proračuna EU troši se na poticanje lokalnog razvoja).

Udruga općina u Republici Hrvatskoj

http://www.udruga-opcina.hr

Ulica grada Vukovara 271,

10000 Zagreb, Hrvatska

Tel +385 1 3689 152 Mob + 385 99 461 56 96 Fax +385 1 3637 116 twitter.com/UdrugaopcinaRH

https://www.facebook.com/udruga.opcina

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*