Međimurje Press
HrvatskaPrenosimo

Značajan dio građana nema povjerenja u Nacionalni Stožer civilne zaštite!

Institucija za koju do jučer mnogi nisu niti čuli, preko noći je postala među najmoćnijima u zemlji. Upravo iz tog razloga Net.hr je od renomirane agencije za ispitivanje javnog mnijenja Valicon naručio istraživanje kako bismo doznali koliko ljudi vjeruju Stožeru, ali i tko im od najprominentnijih figura Stožera ulijeva najveće povjerenje.

Istraživanje provedeno na uzorku od 838 ispitanika u dobi iznad 18 godina tako pokazuje da 51 posto građana uglavnom ili uopće ne vjeruje stožeru. Važno je pritom naglasiti kako svaki peti ispitanik uopće nema povjerenje u Stožer. Predstavlja to zabrinjavajući podatak, uzme li se u obzir da borbu protiv pandemije, čiji razmjeri dosežu rekorde, tako vodi tijelo koje nema povjerenje građana.

Mladi najmanje vjeruju Stožeru

Mlađe osobe imaju značajno manje povjerenja u Stožer, pa tako među onima u dobi od 18 do 29 godina nalazimo samo 37% onih koji u određenoj mjeri vjeruju Stožeru, odnosno čak 63% onih koji uopće ili uglavnom ne vjeruju. Slična je situacija i s osobama u dobi od 30 do 44 godine, među kojima onih koji nemaju povjerenje u Stožer ima 61%. S dobi zapravo raste povjerenje u ovu instituciju, pa tako u skupini od 45 do 59 godina imamo već 57% onih koji imaju povjerenje, a kod ispitanika u dobi od 60 do 75 godina ta se brojka penje na 62%.

Ipak, čak i kod ovih najstarijih udio onih koji nemaju povjerenje je razmjerno visok, jer više od trećine njih u nekoj mjeri nema povjerenja u Stožer, a to je skupina koja je od svih ovih potencijalno najugroženija. Kada se promatra povjerenje s obzirom na stupanj obrazovanja, onda je sasvim jasno da je povjerenje to veće što su naši građani više obrazovani, a primjetno je i da žene izražavaju nešto više povjerenja nego muškarci (52% vs. 46%).

Šef bračkog stožera podnio ostavku

Dajući ostavku Nikola Martinić -Dragan naglasio je tom prilikom:

“Kao profesionalac koji je od prvog pravog dana epidemije aktivno djelovao u njenom zaustavljanju i kao običan čovjek i odgovoran građanin za neke postupke i odluke rukovodećeg tijela sustava unutar kojega sam djelovao jednostavno ne mogu naći uporište u logici i zdravom razumu“.

Izvor: https://www.novilist.hr/

https://riportal.net.hr/

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja