Međimurje Press
Vijesti

Hrvatskoj dodatnih 10 milijardi eura iz novog instrumenta za oporavak gospodarstva EU

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovala je na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, na kojoj je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila Komisijin prijedlog europskog plana oporavka kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom bolesti COVID-19. Predložen je novi instrument za oporavak, pod nazivom Nova generacija Europe, koji će biti ugrađen u snažan, moderan i obnovljen Višegodišnji financijski okvir EU-a.

Instrument Nova generacija Europe (Next Generation EU) bit će vrijedan 750 milijardi eura, od kojih će 500 milijardi eura biti distribuirano putem bespovratnih sredstava, a 250 milijardi eura kroz zajmove državama članicama. Uz revidirani dugoročni proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., financijska moć proračuna EU-a bit će povećana na 1850 milijardi eura. Zajedno s prethodno odobrene tri sigurnosne mreže u iznosu od 540 milijardi eura, ukupna vrijednost mjera za oporavak iznosi 2400 milijardi eura.

Hrvatskoj će u sklopu instrumenta Nova generacija Europe na raspolaganju biti dostupno dodatnih nešto više od 10 milijardi eura, koji ne ulaze u financijska sredstva koja će joj biti dodijeljena u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira. Nova sredstva će biti dostupna Hrvatskoj u sljedeće četiri godine te će se 7,3 milijardi eura moći koristiti kroz bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi eura bit će na raspolaganju kroz zajmove.

,,Hrvatskoj je novim sredstvima za oporavak od krize uzrokovane koronavirusom osigurana značajna potpora, što dokazuje vrijednost članstva u Europskoj uniji. 10 milijardi eura potpore koja će biti na raspolaganju predstavlja više od polovice godišnjeg državnog proračuna Republike Hrvatske. Ovo je jedinstvena prilika da hrvatsko gospodarstvo izađe jače iz krize koja je pogodila sve države Europe i svijeta te da se sačuvaju radna mjesta. Nova sredstva su ohrabrujuća i treba ih pametno usmjeriti u digitalizaciju, održivost i konkurentnost hrvatskog gospodarstva”, izjavila je zastupnica Sunčana Glavak.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja