Međimurje Press
Vijesti

I gradonačelnik Varaždina podržao inicijativu za obnovu pruge do Zagreba!

U srijedu, 28. srpnja 2021., održan je sastanak u uredu gradonačelnika Varaždina kojem su prisustvovali Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, Željko Pavlic, predsjednik MDS-a i pokretač inicijative i saborska zastupnica Andrea Marić, koja će ovu inicijativu predstavljati u  u Hrvatskom saboru.

Na sastanku je Željko Pavlic gradonaačelniku Varaždina predstavio osnove Inicijative kojom se  Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predlaže da u programske i proračunske dokumente ministarstva uvrsti i projekt i osiguraju sredstva za obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice postojeće pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb.

Pavlic je istaknuo da je glavni razlog za pokretanje ove inicikjative bilo stanje na terenu, odnosno svojevrsna prometna izolacija u kojoj se nalaze Međimurska i Varaždinska županija u odnosu na grad Zagreb, a time i prema cijeloj Hrvatskoj, a što se posebno odnosi na željeznički promet. Naime, dovoljno je pogledati vozni red i uvjeriti ćemo se u slabu prometnu povezanost ovog dijela Hrvatske sa Zagrebom.

Prema voznom redu prvi vlak iz Kotoribe kreće ujutro u 4:18 i vozi do Varaždina u koji stiže u 5:08, slijedi presjedanje u drugi vlak koji iz Varaždina kreće u 5:26, a stiže u Zagreb u 7:49. Ukupna vožnja od 145 kilometara traje 3:31 minutu.

Dakle, u vrijeme dok u Europskoj uniji vlakovi udaljenosti kao što je između Kotoribe i Zagreba prevaljuju mjereći u minutama, mi i dalje te udaljenosti prelazimo mjereći u satima. To stanje je neprihvatljivo i mi ovom inicijativom predlažemo Ministarstvu da predvidi sredstva za obnovu postojeće pruge do Zagreba kako bi se postiglo da putovanje od Kotoribe do Zagreba traje 1:30 minuta, a od Varaždina do Zagreba, udaljenost je samo 90 km, 1 sat. S obzirom da je Ministarstvo u narednim godinama najavilo velika ulaganja u željeznicu od preko 20 milijardi kuna, mislimo da se trebaju odvojiti sredstva i za obnovu postojeće pruge od Kotoribe, Čakovca, Varaždina, Novog Marofa do Zagreba.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj podržao je ovu inicijativu također ističući da je neprihvatljiva situacija da se udaljenost od Varaždina do Zagreba od kojih devedesetak kilometara prevaljuje za više od sat i pol vremena. Varaždin i Zagreb moraju biti što bolje prometno povezani, mora se osigurati brza i kvalitetnija linija kako bi se ostvarila interakcija između Varaždina i Zagreba u kojoj bi stanovnici jednog grada mogli koristiti pogodnosti i potencijale onog drugog.

Na kraju sastanka Željko Pavlic zahvalio je gradonačelniku Varaždina na podršci i najavio da će podršku ovoj inicijativi zatražiti i još od nekih čelnika lokalne i regionalne samouprave, kako bi njezina percepcija u Ministarstvu bila još ozbiljnija.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja