Ljudi moraju samo umrijeti i platiti porez!

Naslov je stara je američka izreka. Porez, taksa, harač, namet, danak, daća, dažbina… – različiti su nazivi za istu groznu stvar. Ali, nije porez naš izum. On postoji od davnine. Tijekom duge povijesti često je bio izraz krajnje surovosti moćnika. Katkad su pokazivali i nevjerojatnu maštovitost vlastodržaca koji su oporezovali gotovo nemoguće stvari.

Nova lista SRAMA poreznih dužnika u Hrvatskoj još jednom je potvrdila stanje niza providnosti, od dvojnog državljanstva, poreznih dugova odvjetnika, političara,  estrade, sportaša, koji pred pukom žive kao bubrezi u loju ili se barem tako prikazuju. Porezi na dohodak, prirezi, PDV-i, porezi na auto, vikendice, brodove, boravišne pristojbe…preduga je lista nabrajanja u kojima svi oni odlično plivaju voleći svoju državu.

Ni jednog običnog malog čovjeka koji i zbog par lipa najebe s progonom i ovrhom. Nekome maćeha, nekome majka Hrvatska je u zglibu u kojem najveći domoljubi, sami sebe tako imenujući,  čine ružnu stvar i bježe od obveze podmirenja poreza kao vrag od tamjana. A razlozi objava zašto ne plaćaju svoju obavezu toliko je proziran, da bi i djeca u vrtiću moga zaplakati.

Upravo ta činjenica razdvaja Hrvatsku na pošten i nepošten svijet u kojem je ovaj potonji debelo pod plaštom zaštite države. Jednom davno Sofoklo je naglasio: “Država u kojoj nasilje i pojedinci ostaju nekažnjeni završit će u dubokoj tami”. Ali ne i Hrvatska. Banana država naganja bakicu i za 1 lipu samo da naplati svoj dug i tako na grbači siromaha po strani ostavlja “visoko društvo”. Kako bi rekao jedan revoltirani građanin – riješio bi ja brzo taj dug, sve vodeće ljude iz porezne potjerao u zatvor i oduzeo im sve i natjerao njih da otplate sav dug  jer su oni najveći krivci za ovu sramotu, rješeno za godinu dana.

Zaboravio je samo jednu stvar, da država kad je napokvarenija ima najviše zakona uz obilatu pomoć pravosuđa.

(rd)

 

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*