Međimurje Press
KomentariZdravlje

Odgađaju se skupovi s više od 1000 ljudi

Strani državljani koji u Hrvatsku ulaze iz žarišta koronavirusa obavezno u karantenu na 14 dana

NACIONALNI STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na konferenciji za medije da se zbog koronavirusa uvode nove mjere zaštite. Mjere se odnose na strožu kontrolu na granicama, ali i zabranu okupljanja većeg broja ljudi.

Božinović je istaknuo da treba odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi, a organizatori okupljanja koja će se eventualno održati dužni su osigurati najviše najviše higijenske standarde, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima.

Također, svim sudionicima treba dati jasnu uputu da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta.

Božinović poručuje i da ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne trebaju dolaziti na takve manifestacije, a prije početka manifestacije organizator će morati dobiti suglasnost od županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

Ravatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da strani državljani koji dolaze u Hrvatsku iz pogođenih područja i odbiju ići u karantenu, bit će vraćeni u svoju zemlju. ”Mi i dalje imamo građane iz Italije koji dolaze kod nas. Zato smo uveli strože mjere kontrole. Dosad su bili dužni javiti se epidemiologu, ali sada će ići u karantenu i oni će s time biti upoznati. Ukoliko to odbiju, vratit će ih se u njihovu državu”, poručio je Capak.

Ministar Božinović je dodao da će se mjere početi provoditi u najkraćem mogućem roku. ”Moramo službeno obavijestiti sve centre za civilnu zaštitu kako bi se mjere promptno provodile”, kazao je ministar.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja