Otvoreno pismo županu Matiji Posavcu

Poštovani g. župane,

dodjeljivanjem Nagrade Zrinski bivšem suradniku jugoslavenskih tajnih službi, g. Marijanu Vugrinčiću, dostignuto je dno u devastaciji tog najvišeg županijskog priznanja, na što Bratovština već duže vrijeme bezuspješno upozorava.

Unatoč nedvojbenim sportskim i drugim zaslugama g. Vugrinčića, njegovu nominaciju za prestižnu županijsku nagradu zbog spomenutih razloga smatramo ekstremnim propustom te nakon ovog slučaja očekujemo preispitivanje kriterija dodjeljivanja te nagrade.

Naše je mišljenje da se odabir kandidata za Nagradu Zrinski mora bazirati na onemogućavanju uplitanja bilo kakvih stranačkih, političkih i poslovnih interesa. Također, ne smiju se smetnuti s uma ni karakterne osobine dobitnika, a svakako treba uvažavati i njegove etičke i moralne kvalitete koje šira javnost mora prepoznati i priznati. Smatramo da bi se nagrada trebala dodjeljivati samo pojedincima čiji je radni vijek pri kraju te umirovljenicima koji iz neopravdanih razloga nisu primili adekvatno priznanje za svoje zasluge.

Odabrane zaslužnike, dobitnike Nagrade Zrinki, trebalo bi ubuduće puno više promovirati u javnosti kao uzore mladeži i primjer zajednici.

Nagrada Zrinski zavrjeđuje, dakle, oprez u odabiru dobitnika, više truda u praćenju javnog života, neusporedivo više znanja i stručnosti u detektiranju zaslužnih pojedinaca i barem malo razbora kako bi se razlučili oni koji se doista žrtvuju za zajednicu od onih koji se kite tuđim perjem i provlače zahvaljujući svojoj političkoj «težini». Krajnje je vrijeme da Nagrada Zrinski zasluži nositi časno ime Zrinskih. Srdačan pozdrav.

Čakovec, 6. travnja 2016.

Za Viteško vijeće Bratovštine

Kristijan Knezić, tajnik

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*