Po tko zna koji puta najava iste REFORME-spajanje bolnica

Novi probni baloni opet se dižu iz središta Ministarstva zdravlja. Od doba ministara Varge, Nakića, a sada i Kujundžića, stalno se govori o spajanju bolnica, nekih odjela, o uštedama u zdravstvu, ali reforme su samo na slovu R.

Između želja i mogućnosti stoji veliki upitnik. Ili po onoj staroj, radi se o računu bez krčmara. A “krčmari” su  županijski i lokalni čelnici kao službeni vlasnici bolnica koji čine najveću prepreku ovakvim pokušajima. A vlasnika se uvijek mora pitati.

Neki mediji pompozno spajaju bolnice i govore o uštedama, a nemaju ni osnovne postavke mjernih učinaka. Ne zna se točno tko pušta u javnost vrlo različite i paušale cifre koje idu u prilog spajanjima bolnica i tko je radio izračune, parametre i pod kojim okolnostima, dok se i sam sadašnji ministar suzdržava od takvih izjava.

Da je zdravstvo bolesno to svi znamo. Ali tko će imati petlju, recimo, premjestiti Županijsku bolnicu Čakovec u Opću bolnicu Varaždin ili Šibensku u Zadarsku? Ljudi tih krajeva i na samu pomisao o izmještanju odjela reagiraju ne samo s podozrenjem nego apsolutno s protivljenjem.

Dugogodišnja ulaganja od građevine, infrastrukture do samih odjela pa aparata, instrumenata, kadrova, a sve za korist adekvatnije zdravstvene skrbi konkretno Međimuraca, daje pravo našoj županiji da se nogama i rukama bori za supsidijarnost.

I na kraju. Je li itko izračunao koliko će godišnje građana u Hrvatskoj fluktuirati od bolnice do bolnice i koliko će iznositi stavka putnih troškova tih ljudi. Tko će podmiriti te troškove? Građani sami?

Reforma radi reforme, rekli bi mnogi. Zapravo, u svemu tome i s takvim rješenjima nema nekih bitnih pomaka nabolje. 

Tako bi se npr. Ministarstvo prometa i veza moglo dosjetiti svoje reforme i predložiti tzv. funkcionalno spajanje dvije željezničke postaje i da na vlak odlazite u Varaždin. Kao odjel prodaje voznih karata radi u Čakovcu, a odjel za ukrcavanje u Varaždinu.

(R.Dobošić)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*