medjimurjepress@gmail.com

Pripojenje matici zemlji u drugom planu!

Kako je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Međimurja u nacionalnim medijima ostao u drugom planu, na uštrb dnevne politike

Prošlo je stotinu godina od kada su Međimurje i njegovi žitelje rekli NE mađarskoj državi i tako se pripojili matici zemlji. U to doba, prije sto godina okupiti 10.000 ljudi bio je izuzetan uspjeh. No, nezadovoljstvo je bilo ogromno i masovno se htjelo istrgnuti iz ralja mađarizma.

Taj dan sjećanja na čitav niz događaja i na mnoge ljude koji su cijeli svoj život i svoje napore posvetili priznanju nacionalnog identiteta, jučer je obilježen u Međimurju.

Obzirom da jučer u našem kraju nije bilo nekih ekstremnih nepodopština tzv. crne kronike (na koje smo navikli kroz informativne programe nacionalnih tv kuća i ostalih medija te kategorije), glavne informacija iz Čakovca bile su frizura Kolinde Grabar Kitarović, Krstičevićevi avioni, kazna Daruvarca, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, prijetnje zviždačima i druge dnevno političke teme. 

O samom Međimurju, Međimurcima i njihovom glavnom događanju toga dana gotovo ni riječi, osim uvodnog povoda dolaska predsjednice. Bio je to još jedan dokaz neprepoznatljivosti važnosti čina Međimuraca. I to ne prvi puta.

Možemo samo zamisliti kako bi to izgledalo da se tako izvještavalo s nekog drugog djela Hrvatske. Neusporedivo drugačije! Tko zna, možda bi ipak veću pažnju i bit Spomendana Međimuraca izazvali opetovanjem “narodne skupštine”.

Nažalost to je stvarnost Međimuraca u matici zemlji već sto godina, a možda i nadalje.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*