Reakcija na članak: Swingeraj političkih stranaka i Strančića

Poštovani,

molimo Vas da u ime Podružnice Hrvatskih laburista-Stranke rada Međimurske županije objavite našu reakciju na Članak objavljen na Vašem portalu dana 09. rujna 2015. pod nazivom: Swingeraj političkih stranak i strančica, koji dostavljamo u privitku.

S poštovanjem,
Hrvatski laburisti-Stranka rada

Podružnica Međimurske županije

Zahvaljujemo gospodinu Predragu Kočili na korektnom iznošenju nekoliko izjava bivšeg člana Predsjedništva i naše Stranke, gospodina Branka Vukšića, kao i aktualne predsjednice Nansi Tireli. Točno je da su Laburisti jedno vrijeme zastupali stav protiv koalicije sa SDP-om, a potpuno smo isključivali mogućnost koalicije s HDZ-om. Međutim, važno je reći, a to je autor članka na koji reagiramo ipak propustio, da nismo nikada tvrdili da je koalicija sa SDP-om nemoguća.

Od samog početka naše stranke Laburisti su se zalagali za vrijednosti koje su u društvu bile kompromitirane. Da ne iznosimo sve iznova, istaknuti ćemo da smo se protivili svakoj politici koja zanemaruje rad, dopuštajući urušavanje tržišta rada, a istovremeno, djelovanjem ili ne djelovanjem, pogoduje financijskom sektoru i krupnom kapitalu. Vlada SDP-a odnosno Kukuriku koalicije doista je za nas izgledala kao vlada koja je napustila temeljne vrijednosti socijaldemokracije, ponašajući se socijalno neosjetljivo, a strateški znatno bliže konceptima tzv. neoliberalne ideologije nekontroliranog tržišta. Nastojali smo djelovati u Saboru i svim svojim kapacitetima smo iznosili prijedloge, predlagali zakonska rješenja koja su nailazila na zid saborske većine, ali i šutnju javnosti. Naši su prijedlozi odbijani, ali su neki od njih ipak prisilili vladajuće da ih naknadno predlože unutar svojih zakonskih rješenja. Navesti ćemo dva primjera. Jedan je unošenje odredbe o neisplaćivanju plaća kao kaznenom djelu, a drugi je povećanje neoporezivog djela plaće. Ministar Lalovac nedavno je iznio stav da je upravo to dovelo do povećane potrošnje građana, a to je bio i naš argument kad smo iznosili prijedlog u Saboru. Bili smo prvi tada, ali i ne samo u ta dva slučaja. Predlagali smo ukidanje valutne klauzule, konverziju franka…

Da ne duljimo, odluku o koaliciji donijeli smo na tijelima Stranke radi dva ključna razloga.

Prvi je taj da je Vlada posljednjih mjeseci počela uvažavati ono što smo cijelo vrijeme zastupali, što se najbolje iskazuje na slučaju franak, a to je neprihvatljivo ponašanje bankarskog sustava i snažnog financijskog lobija u Hrvatskoj i izvan nje. Ohrabrili su nas takvi postupci Vlade.

S druge strane, predsjednica Tireli vrlo jasno je rekla da zagovaramo okupljanje ljevice na ovim izborima jer HDZ i njegova koalicija nude jedino podjele na ideološkim razvalinama mračne ideologije Drugog svjetskog rata i da nas HDZ vodi u prošlost umjesto u budućnost modernog društva. Kao što je gospodin Kočila rekao, swingeri znaju birati i to rade često. Nismo politički swingeri, ali ovaj put smo izabrali koaliciju koja je također pokazala interes za Laburistima, a mi se nadamo da to znači i ozbiljnost u odnosu na vrijednosti i politiku koju Laburisti zagovaraju. Zato smo i rekli da ćemo biti lijevo krilo koalicije i kao takvi ćemo nastojati pokazati potrebnu osjetljivost prema svim građanima koji žive od svog rada.

 

 

 

 

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*