Na vratima lokalni izbori u Međimurju

Iako u Hrvatskoj ne postoji institucionalni utjecaj lokalnih izbora na nacionalnu razinu vlasti, ti izbori, koji se održavaju imaju ulogu svojevrsnih “mid-term elections”.

Dobar rezultat vladajuće stranke ili vladajuće koalicije na lokalnim izborima osnažuje administraciju i najavljuje mogućnost njena reizbora, a uspjeh opozicije na tim izborima svojevrstan je vjetar u leđa opozicijskim strankama i najava smjene vlasti na izborima.

U svim dosadašnjim ciklusima lokalnih izbora u Hrvatskoj HDZ je bio relativni pobjednik. Hrvatski sustav lokalne samouprave visoko je fragmentiran, među više od 600 općina i gradova prevladavaju male ruralne jedinice, a one su uvijek utvrde konzervativnih stranaka.

SDP je u posljednje vrijeme stalno u pogrešnim procjenama. Hoće li Bernardić s kojim se SDP nije popeo ni milimetar na ljestvici popularnosti opet „fulati“, saznat ćemo u svibnju.lokalni-izbori-02

Sa sigurnošću, činjenica je da u Međimurju upravo SDP uz koalicijske partnere redovito osvaja lokalnu vlast. HNS trenutno u Međimurju ima najjače ime u Matiji Posavcu. Od njegove odluke, da li će kandidirati i dalje za župana, odnosno da li će krenuti u osvajanje Grada Čakovca ili zasjesti u saborske klupe, čiji je mandat drugi put nadmoćno osvojio, krojiti će se politička karta Međimurja.

Od toga sve polazi i svi trenutno čekaju njegovu odluku. Lokalni su izbori važni za lokalnu upravu i samoupravu, a karte će se miješati upravo kako odluči Posavec. Za sada jedinu kandidaturu za župana Međimurske županije istakao je Mladen Novak dosadašnji predsjednik Skupštine Međimurske županije. Vjerojatno će malo tko od ostalih stranaka krenuti u borbu za župana, dok se za mjesto gradonačelnika Grada Čakovca, istina neslužbeno, javlja podosta veliki broj kandidata. Županijsko središte tako će biti pravo ratište kandidata koji misle da mogu smijeniti Stjepana Kovača. U tom žilavom nadmetanju ni Kovač nije bez izgleda i učiniti će sve da odradi jo jedan mandat.

Zanimljiva su događanja posljednjih dana u kojima mnogi sadašnji pozicionirani dužnosnici tepaju jedan drugome, pozivaju se na ručkove i večere, kavice, kuju planove i nastoje zadržati status ili pod cijenu prodaje svojeg JA, pa čak i stranke. Neki čak i prijete drugima. S figama u džepu osiguravaju svojih 4 godine relativno spokojnog života. A sadržajnost je (nije tajna) u plaći između 14 i 18 tisuća kuna.

S prikrajka, promatraju to i neki od nezavisnih kandidata, pretendenti za vodeće funkcije, ali i neki od branitelja koji na svoje liste okupljaju podosta nezadovoljnika. Prema informacijama, u pripremi su i dokumenti koji dezavuiraju političare, a njihovo objavljivanje moglo bi biti neugodno za pojedince.

Sve u svemu, proljeće će biti burno i neizvjesno, a lokalni izbori u Međimurju, možda nikad zanimljiviji. Sigruno je da će gradovi Prelog i Mursko Središće također imati podosta kandidata koji žele zasjesti na mjesta sadašnjih gradonačelnika Ljubomira Kolareka i Dražena Srpaka. Oni trenutno drže HDZ na pijedestalu najvažnijih funkcija u svojim gradovima. U mnogim međimurskim općinama, u kojima neki načelnici već poduži vijek čuvaju svoje pozicije, mogli bi naići na pretendente koji ih žele maknuti s obzirom da ništa novo u svom radu više ne mogu dati ni ponuditi.

Iako je sveukupnost rezultata lokalnih izbora u Hrvatskoj izvjesna, dotle je u Međimurju itekako neizvjesna.

(R.Dobošić)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*