Zaboravljen državni simbol!

Ne vijore se  trobojnice

Da nema stupova rasvjeta i malih zastavica na njima, Čakovec nimalo ne odaje dojam da se danas slavi Dan neovisnosti, najvažniji dan u povijesti hrvatske države.

Mnoge institucije, pa i državne, škole, zaboravile su izvijestiti trobojnice. Nema obaveze, a to najbolje svjedoči sama država koja je stvorila pomutnju u obilježavanju i blagdana i praznika.

Naime, današnji Dan neovisnosti  obilježava se u Hrvatskoj tek od 2001. godine, jednako kao i trenutačni Dan državnosti, kada je uveden na inicijativu Ive Škrabala. Međutim, kasnije se sam inicijator pokajao, jer je tadašnja vlast promijenila obilježavanje Dana državnosti, koji se dotad slavio 30. svibnja, i još uvela Dan neovisnosti što je pak dovelo do opće zbrke s datumima i posljedično njihovog neprihvaćanja od strane naroda.

Usto, trenutačni Dan neovisnosti je u najmanju ruku dvojben, ako ne i netočan, jer je državni sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska postala samostalna i nezavisna država, dok je 8. listopada iste godine samo završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

(mp)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*