Međimurje Press
Komentari

Zašto se šire krive informacije i stvara mržnja prema gradu Rijeci i njenim građanima?

Gradu Rijeci je dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020., s ciljem stvaranja grada kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture.

Time građani Rijeke i Primorsko goranske županije postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta. Brojne izložbe i kulturne manifestacije planirane su tijekom cijele godine, no nijedna izložba nije podigla toliko prašine kao što je to slučaj s programom «Rijeka, koraci i vrijeme».

To je jedan vremenski niz, lenta duga 232 metra, postavljena na riječkom Korzu. Ta je lenta dio programske cjeline „Doba moći“ unutar koje Rijeka Europi predstavlja svoju uzbudljivu povijest prepunu moćnih sila koje su je svojatale i njome upravljale. To je ujedno i europska povijest osvajača i osvajanih. A to je ujedno i moć koja utječe na razvoj kulture i umjetnosti.

Ta je lenta grafički koncipirana poput 232m dugog «tepiha» na podu s najznačajnijim datumima povijesti Rijeke 20 stoljeća. Da bi se taj vremenski niz zornije dočarao, usporedno s datumima postavljene su i zastave tadašnjih sila koje su upravljale Rijekom, npr. Austro-Ugarska, Mađarska, fašistička Italija, Njemačka, a od 1945. naravno tu je i zastava Jugoslavije te na koncu trobojnica Republike Hrvatske.

E, sad tu dolazimo do glavnog problema. Upravo se ta zastava Jugoslavije (s petokrakom) pokazala kao glavni problem. Odmah su skočili neki desni politički marginalci i počeli širiti pamflete kako toj zastavi nije mjesto na ulici jednog hrvatskog grada. Naravno da je ta zastava s petokrakom vješto izolirana od ostalih zastava te je ovako, izvučena iz konteksta, dobro poslužila tim desničarskim marginalcima da dođu do jeftinih političkih bodova. Ta se fotografija, koja tendenciozno prikazuje samo zastavu Jugoslavije (a ne i ostale zastave u nizu), poput kuge proširila društvenim mrežama.

Ne samo da su marginalci to dobro iskoristili, već su na tu podvalu nasjeli i neki malo ozbiljniji, koji su, bez da su se raspitali o čemu se radi, to dalje «šerali» na svojim profilima. Digli su se na noge «desni portali», hercegovački portali, portali iz «dijaspore», gradonačelnici, čelnici braniteljskih udruga, TV-voditelji… Tko se malo razumije u društvene mreže, može lako zaključiti o čemu se tu radi, tako da sad ne bih o tome.

Ono što mene doista iznenađuje je količina mržnje koju su polučili ti komentari. I sam sam napisao jednu kratku crticu na tu temu i pokazao fotografiju s hrvatskom zastavom (https://www.facebook.com/hrvatich/)., koja je u tom nizu desetak metara udaljena od zastave s petokrakom. Počele su salve uvreda.

Hrvati.ch nema toliko pratitelja (oko 7.700) pa je i broj komentara bio relativno mali, ali su neki drugi «državotvorni» portali bilježili više stotina komentatora. Najčešći komentari izgledaju otprilike ovako: Nas su klali pod ovom zastavom! J…m vam mater crvenu, tifusarsku! Crveni retardi, natrag u šumu… itd.
Ovdje sam naveo gotovo najbenignije komentare, bilo je daleko gorih. Jedan saborski zastupnik «dijaspore» nije ostao samo na komentarima. On je, kao znak revolta, gradonačelniku Obersnelu uručio štafetu u obliku falusa, na koji je stavio i petokraku. Mnogi su «desni» portali oduševljeno podijelili taj njegov performans.

Zašto ti neki desničarski marginalci (u narodu se uvriježio naziv «krkani») koriste ovakve laži? Vrlo jednostavno. Npr. jednoj «uvaženoj desničarki», eurozastupnici, lakše je pustiti ovako neki pamflet i lamentirati o jugonostalgičarima, zločinačkom komunističkom režimu, nego dati svoje mišljenje o koncertu na Kresnikovim violinama ili govoriti o instalaciji slovenskog umjetnika Saše Sedlačeka, inspirirana blockchain platformama tj. kriptovalutama. A i njenim «followerima» su ove prve teme daleko bliže. U konačnici, to su i njeni potencijalni glasači.

Sličnu metodu koriste i neki lokalni političari. Slici petokrake s riječkog Korza nadodaju sliku zločinca Šljivančanina, također s petokrakom, i napišu komentar: pod ovom su nas zastavom klali u Vukovaru! uspjeh zagarantiran. Tu kost bace narodu. Dok se narod glođe, oni zamrače još koji hotelčić, bivše odmaralište ili bar kakav stančić.

Oni malo umjereniji, koji žele saslušati kakve-takve argumente, obično nastupaju protupitanjem:

  • – Zašto je samo petokraka, zašto nema zastave NDH? Pretpostavljam zato jer Rijeka u tom povijesnom razdoblju nije bila pod NDH.
  • – Nas Hrvate su klali i ubijali pod tom zastavom? Slažem se, ali, ni drugi režimi nas nisu gladili. Recimo, nitko ne spominje zastavu fašističke Italije, koja se nalazi desetak metara dalje. Zastava fašističke italije trenutno nema tako snažan politički impact kao zastava Juge, tj. nema lajkova!
  • – Nama je više zla nanijela Titova petokraka nego Hitlerova svastika, zašto je svastika vizualno obrađena (zakrabuljena), a petokraka nije? Pretpostavljam da je svastika službeno zabranjena, a petokraka još nije. To je problem Vlade i Sabora, a ne autora izložbe.

Kad čovjek sve to gleda, čita, može doći samo do jednog zaključka: nema spasa za naš narod. Mi smo ipak previše zatrovani mržnjom. Mi smo Hrvati pokvaren narod. Svakim danom ta mržnja postaje sve prisutnija, podjele u društvu sve dublje. Kamo to vodi? Ja odgovora nemam. Ukoliko vi imate neki odgovor, neku ideju, molim vas da mi to javite na ovu adresu.

Ivan Ivić

HRVATI.CH

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja