Međimurje Press
Vijesti

Konferencija o budućnosti Europe – snažno uporište za dijalog s građanima

Jučer je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana sjednica Radne skupine Europske pučke stranke o Konferenciji o budućnosti Europe, na kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak. Unatoč pandemiji koronavirusa, zastupnici su na sastanku podijelili ideje i stavove o nekim od najvažnijih pitanja koji se tiču Konferencije o budućnosti Europe. Zastupnici su raspravljali o budućoj viziji Europe, glavnim ciljevima Konferencije, projektima i upravljačkoj strukturi u iduće dvije godine.

Ne bismo trebali dopustiti da trenutna kriza promijeni naše planove za pokretanje Konferencije. Građanima trebamo dokazati da čak i u kriznim vremenima odgovorno radimo na složenim dugoročnim projektima koji se tiču budućnosti svih nas“, rekla je u svom obraćanju zastupnica Glavak.

Konferencija o budućnosti Europe bi trebala pružiti materijal na temelju kojeg stručnjaci i lideri mogu graditi buduće preoblikovanje Europske unije. Rezultati bi trebali pokazati što naši građani misle o demokratskom i institucionalnom funkcioniranju, sigurnosti i obrani, zdravstvu, politici susjedstva, digitalizaciji, klimatskim promjenama, migraciji i našem gospodarskom razvoju u budućnosti.

Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu želi da Konferencija o budućnosti Europe bude platforma koja će, nakon dvije godine održavanja, iznjedriti konkretne prijedloge o tome što građani žele promijeniti u Europskoj uniji. Zastupnici su pozvali na snažno uključivanje građana u projekt Konferencije kako bi buduća transformacija Europske unije održavala vrijednosti i ideje njenih građana, a samim time i izazove današnjice s kojima se suočavamo kao pojedinci i zajednica.

U raspravi je zastupnica Glavak istaknula da je važno pojednostaviti proces komunikacije s građanima održavanjem Konferencije u lokalnim sredinama te uključivanjem predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti, kojih ima preko milijun diljem EU.

U smislu tema i sadržaja, moramo pronaći način da uravnotežimo jednostavnost i razumljivost za naše građane i relevantnost doprinosa politikama kako bismo dobili kvalitetan uvid u područja koja možemo nadograditi u budućnosti. Pozdravljam usvajanje stajališta Vijeća Europske unije o Konferenciji o budućnosti Europe u lipnju, što predstavlja važan korak naprijed u postizanju konačnog sporazuma između triju institucija. Ovo je također i važan uspjeh hrvatskog predsjedanja Vijećem i naš doprinos kreiranju bolje budućnosti za naše građane“, zaključila je Glavak.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja