Međimurje Press
Vijesti

Liste i kandidature moraju DIP-u prispjeti najkasnije do ponoći, 16. lipnja

Od danas krenuli su rokovi za parlamentarne izbor, pa i rok za kandidature koje Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) moraju prispjeti najkasnije do ponoći, 16. lipnja.

Stranke, koalicije i birači dužni su voditi računa da im na listama žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, nepoštivanje tog načela ‘povlači’ novčane kazne do 50 tisuća kuna po listi. Na svakoj listi, naime, treba biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola.

Izbori za 10. saborski saziv od neovisnosti u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u subotu, 4. i u nedjelju, 5. srpnja.

U Sabor ćemo birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

Provodit će ih oko 75 tisuća ljudi u izbornim tijelima.

Na prošlim izborima, u rujnu 2016., za 151 zastupničko mjesto natjecalo se oko 2. 500 kandidata. U 11 jedinica istaknuto je 177 listi, u 12., manjinskoj natjecalo se 29 kandidata. Izbore je nadziralo 12 tisuća promatrača.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja