Međimurje Press
UdrugeVijesti

Međimurski branitelji na svečanom obilježavanju Dana obrane Zadra!

Prigodnim programom dana 05 i 06.10.2021.g. obilježena je 30. obljetnica Dana obrane Zadra. Obilježavanje je započelo budnicom gradskim ulicama, a nastavilo se na Gradskom groblju te na spomen obilježjima u Ulici Ante Starčevića, na Ploči i na Dračevcu polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim braniteljima u obrani Zadra i Hrvatske.

Središnja svečanost održana je u gradskoj četvrti Dračevac, gdje su hrvatskibranitelji 1991. zaustavili okupatore i natjerali ih na povlačenje.Linija obrane Zadra tih dana 05-06.10.1991.godine svela se na potez
Dračevac – Diklo. Hrvatski vojnici su tad bili organizirani u 112. Brigadi, 4. Gardijskoj brigadi, specijalnoj i temeljnoj policiji, pripadnicima međimursko – dalmatinskog voda iz Čakovca, pripadnicima bojne Kralj Tomislav i svim dragovoljcima rajonskih štabova koji su herojskom obranom ispisali jedan od najznačajnijih datuma u povijesti Zadra.

Na svečanosti su sudjelovala brojna izaslanstva predvođena potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Vlade RH. General pukovnik Mladen Fuzul na svečanosti je bio kao izaslanik predsjednika RH i načelnika glavnog stožera OSRH, saborski zastupnik Rade Šimičević kao izaslanik predsjednika Sabora, izaslanstvo Zadarske županije predvodili su župan Božidar Longin i predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić, izaslanstvo Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić, a bili su tu i predstavnici ratnih postrojbi, brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici međimursko-dalmatinskog voda Ivica Kruneš i Dejan Mihalković.

(d.m.)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja