Međimurje Press
Vijesti

Mehanizam civilne zaštite aktiviran 102 puta!

Zastupnica Sunčana Glavak još je jednom izrazila zahvalnost svim državama članicama i drugim državama izvan Europske unije koje su pružile žurnu pomoć Hrvatskoj nakon potresa u ožujku i prosincu prošle godine.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu održana je rasprava o Mehanizmu Europske unije za civilnu zaštitu, na kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak. Zastupnici su raspravljali o novom Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu čiji je cilj poboljšati odgovor Europske unije na hitne slučajeve velikih razmjera, posebno kada oni istovremeno utječu na nekoliko zemalja.

Od osnivanja 2001. godine, Mehanizam za civilnu zaštitu aktiviran je više od 400 puta, od kojih 102 puta samo u 2020. godini. U prošloj je godini 2/3 intervencija bilo povezano s pandemijom koronavirusa“, rekla je u svome obraćanju zastupnica Sunčana Glavak.

Podsjetila je da civilna zaštita u Republici Hrvatskoj ima značajnu ulogu još od Domovinskog rata, a danas i u okviru domovinske sigurnosti.

Ocijenila je pozitivnim što je prepoznata važnost izravne nabave resursa za hitni odgovor na razini Europske unije, a naglasak stavljen na jačanje Europskog centra za koordinaciju odgovora. Zastupnica Glavak pozdravila je i snažniju usmjerenost na prevenciju te spremnost na krize, istaknuvši kako je to značajna politička i operativna poruka za države članice, ali i za europske institucije.

Sporazum kao preduvjet aktivnije uloge EU-a

Jačanje Mehanizma civilne zaštite, uključujući rescEU, preduvjet je aktivnije uloge Europske unije u pružanju potpore državama članicama tijekom hitnih slučajeva. Sporazum postavlja osnovu za koordiniraniji i fleksibilniji odgovor EU-a na prirodne katastrofe i katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem unutar i izvan Europe. Aktivnosti na razini EU-a, koje nadopunjuju nacionalne akcije povezane s prevencijom rizika, pripremljenošću i odgovorom na katastrofe, pružit će bolju kolektivnu i hitnu reakciju.

Dobro je što političke skupine u Europskom parlamentu imaju podupirujući stav o Mehanizmu civilne zaštite, a to je podrška svakom naporu koji bi mogao pomoći ublažiti negativne posljedice katastrofa, što uključuje i veća financijska sredstva“, zaključila je Glavak.

Financijska omotnica za Mehanizam civilne zaštite u novom proračunskom razdoblju dogovorena je u iznosu od 3 milijarde eura.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja