Mihovljančani u Poljskoj

MIHOVLJAN I POLJSKI MOGILANY USPOSTAVILI MOST SURADNJE

Na poziv počasnog generalnog konzula u Krakowu gospodina Paweła Włodarczykog članice i članovi KUD-a „Mihovljan“ održali su nastup u  Mogilany pored Krakowa

Mogilany je općina koja se nalazi 15 kilometara od Krarowa, broji oko 13.000 stanovnika, na čelu s načelnikom gospodinom Piotr Piotrowskim.

U dvorani Društvenom doma i prekrasnoj atmosferi koju je stvorila publika, osim KUD „Mihovljan“ nastup je održalo i domaće istoimeno kulturno umjetničko društvo sa svojim muzičkim ansamblom i folklornom sekcijom. Naime, njihov KUD „Mogilanie“ slijedeće će godine slaviti 35 godina postojanja i aktivnog djelovanja. Nakon održanog nastupa nastavilo se sa neformalnim druženjem kudovaca, dok je predsjednik KUD-a „Mihovljan“ dr.sc.Predrag Kočila to vrijeme iskoristio za razmjenu iskustava sa načelnikom općine i počasnim generalnim konzulom te stvaranja uvjeta za širenje suradnje između Grada Čakovca i Međimurske županije s jedne strane i općine Mogilanya s druge strane.

Odlazak na nastup u Poljsku članice i članovi KUD-a „Mihovljan“ iskoristili su za posjetu rudniku soli Wieliczka, posjetu najvećem koncentracijskom logoru nacističke Njemačke Auschwitz-Birkenau kao i za posjetu Wadowicama, rodnom mjestu pape Ivana Pavla II.

U pratnji iskusne turističke voditeljice gospođe Katarzyne Antos, kudovci iz Mihovljana razgledali su najljepši od svih poljskih gradova, kraljevski grad Krakow i uživali u njegovim ljepotama. Krakow se nalazi u gornjem dijelu rijeke Visle i on je kolijevka poljske države i kulture. Krakow je bio i stalno ostaje vrlo važno središte kulturnog i znanstvenog života, grad u kojem funkcionira nekoliko sveučilišta, rade kazališta, opera i filharmonija , grad u kojem se nalazi puno muzeja, galerija i restaurana. U samom Krakowu u restoranu naziva „StrefaEtno“ kudovci iz Mihovljana održali su nastup u etno stilu te razveselili  Krakowsku publiku koja je zajedno sa njima u srcu Krakowa pjevala „Međimurje kak si lepo zeleno“.

Odlazak na ovakav nastup zasigurno je odličan način za promociju kako Grada Čakovca i Međimurske županije tako i cijele Republike Hrvatske te se stoga KUD Mihovljan zahvaljuje svim institucijama koje su im odobrila određena financijska sredstva te svim donatorima koji su pomogli u realizaciji puta. Napose zahvaljuju gospodinu županu Matiji Posavcu i Međimurskoj županiji koja je prepoznala važnost promocije te im tako pomogla financijskim sredstvima i  poklonima.

Sigurni smo da će se nakon ovakve promocije Međimurja i Grada Čakovca od sada i neki od Krakowljana na svom putu prema Jadranu  zaustaviti i u našem prelijepom Međimurju- izjavio je u povratku Predrag Kočila.

(mp)

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*