Međimurje Press
Vijesti

Muzeju Međimurja Čakovec dodijeljeno posebno priznanje

Priznanje Hrvatskog muzejskog društva za projekt

MUZEJ ZA POGLED 2019.

Svečana dodjela Nagrada Hrvatskog muzejskog društva održana je u petak 16. listopada 2020. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2019. godini.

Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodijeljena i Posebna priznanja.

Posebno priznanje u kategoriji za prevedeni pedagoško-edukacijski program u 2019. godini dodjeljeno je Muzeju Međimurja Čakovec za projekt „Muzej za pogled 2019. – pedagoško-edukativni projekt s djecom iz autističnog spektra“.

Koncept projekta kao i pripremu likovnih radionica osmislila je Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica odjela Likovne galerije MMČ. Projekt je pripreman i izvođen uz usku suradnju s dr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom Psihologijskog centra Čakovec koja je preuzela ulogu izrade nacrta operativne koordinacije s djecom i Udrugom Pogled iz Nedelišća te psihološki monitoring i moderaciju na samim radionicama. Projekt je rađen u suradnji s udrugom Pogled iz Nedelišća (udruga za autizam). Suradnik – fotograf na projektu i autor završne izložbe fotografija bio je Marko Vučenik, fotograf iz Donje Dubrave.

Projekt je bio podijeljen na tri zasebne komponente:

1. Radionicu Miran kao kip, lijep kao slika (za djecu u spektru autizma) koja se održala unutar stalnog postava Likovne galerije 25. i 26.4.2019. Iz muzejskoga fundusa skulptura i slika odabrana su djela za koje smo smatrali da, osim likovno-pedagoških, ispunjavaju i neke važne preduvjete za psihološki rad, tako što omogućavaju emocionalni doživljaj, spoznajni proces, motoričko i senzoričko iskustvo prikladno za djecu u spektru autizma. Odabrana su umjetnički snažna djela za koja smo pretpostavili da mogu izazvati zanimljive emocionalne reakcije i misaonu refleksiju kod djece. S psihološke strane važno je što su djeca imala fizički dodir sa skulpturama, mogla su se slobodno kretati kroz prostor, promatrati, spontano asocirati i verbalizirati svoja zapažanja i doživljaje, igrati uloge, uživljavati se i imitirati umjetnine. Djeca su prepoznavala te emocije kod sebe i bila spremna pokazati tjelesnom pozom svoj doživljaj skulpture koji je zabilježen na fotografijama.

Cilj radionica: PAS (Poremećaji autističnog spektra) je ozbiljan poremećaj i zato je u ovakvom projektu treblo vrlo odgovorno osmisliti svaki korak kako bi, u konačnici, djeci pružili poseban doživljaj i kreativno iskustvo koje će pamtiti, a njihovim roditeljima predah od obaveza i oplemenjujući kulturni sadržaj. Radi se o djeci i obiteljima koje to zaslužuju jer su zbog razvojnoga poremećaja u stalnoj utrci s vremenom, isključeni iz brojnih životnih sadržaja, naročito u području kulture.

2. Izložba fotografija s radionica Muzej za Pogled (završna prezentacija projekta)

Autor fotografija na izložbi bio je Marko Vučenik.

Autorica postava: Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica odjela Likovne galerije

Mjesto: stalni postav Likovne galerije

Vrijeme trajanja izložbe: 6.12.2019. – 6.01.2020.

Na kraju je izdana i brošura projekta/katalog izložbe pod naslovom Muzej za POGLED 2019. čije su autorice tekstova: dr.sc. Jelena Klinčević i Erika Nađ-Jerković. Tisak publikacije financiran je sredstvima Grada Čakovca. (MHS).

Povodom primanja priznanja, Muzej Međimurja organizira konferenciju za medije koja će se održati 21. listopada 2020.

Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja