Na marginama Gospodarsko-socijalnog vijeća MŽ

Na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća MŽ, poseban  naglasak stavljen je na zadržavanju Međimuraca u metalskoj industriji, kao sadašnjoj perjanici međimurske proizvodnje, a time i njihovom obrazovanju, kako bi što veći broj radnika zaposlio u domaćim tvrtkama.S tim u svezi, župan Matija Posavec naglasio je kako je već dobivena potpora da se krene u investiciju nove srednje škole za metalce, vrlo vjerojatno u Murskom Središću.

Isto tako, čine se napori ka većim i stalnim plaćama. Povećanje plaća, iako od 1,5 posto ipak je zabilježeno, a novi županijski proračun uz planirane nove investicije, ulaganja, povećanja gospodarskih i poslovnih zona, otvara nova radna mjesta, daje priliku za nastavak još jednog trenda, a to je smanjenje nezaposlenosti.

Marina Kodba iz Zavoda za zapošljavanje, napomenula je o dobarom pokazatelju od 5250 nezaposlenih, a ta se brojka i dalje smanjuje. Naglasila je i uspješnu suradnju GSV-ovom Bjelovarsko – bilogorske županije, s kojim se provodi jednogodišnji projekt „Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II“ težak 414 tisuću kuna, uz sto postotno financiranje iz strukturnih fondova.imgres

A GDJE JE GRAĐEVINARSTVO

Uz konstatacije Gospodarsko-socijalnog vijeća, uložene napore i ispisane brojke i dužno poštovanje, teško se oteti dojmu kako je ipak u svakoj sredini ipak istinski pokretač, kotač zamašnjak, JEDINO I SAMO  GRAĐEVINARSTVO. Nestankom građevinarstva, ili bolje reći, koncerna GK Međimurje, itekako je vidljiva industrijska stagnacija. Koji postotni poen više ili manje,  ali uz podsjećanje na preko 8000 ljudi koje je radilo u građevinarstvu, danas nije ostalo ni G. Usporedimo to s brojkom od današnjih preko pet tisuća nezaposlenih, ne treba biti isuviše mudar, kako bi se  stvaranjem preduvjeta za građevinarstvo razvijalo i društvo u cjelini. Ili još bolje ilustirano, Međimurju bi danas nedostajalo radne snage. Temeljeni na novom građevinarstvu, metaloprerađivačkoj industriji i donekle u tekstilnoj, Međimurje bi u kratkom roku vratilo sjaj osamdesetih godina, bez nezaposlenosti.

Pred novim izabranim predsjednikom Gospodarsko-socijalnog vijeća Davorom Sabolićem, a uz pomoć svih relevantnih subjekata, prilika je da se napravi zaokret. U kom će se pravcu krenuti, pokazati će vrijeme.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*