Međimurje Press
Vijesti

Na snazi preporuka za maske na otvorenom, ako se ne može držati distanca!

Nacionalni stožer na press konferenciji izvijestio je da su uvedene nove mjere koje supaju na snagu danas.

“Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće održati razmak od 2 metra”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Maske moraju nositi gosti u ugostiteljskim objektima “osim dok sjede na svojim mjestima”, rekao je.

Maske trebaju nositi i vjernici za vrijeme mise na zatvorenom.

“Maske za lice ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća“, rekao je.

Bilo bi dobro, rekao je Božinovoić, da se maske nose i na otvorenom, ondje gdje nije moguće održati fizičku distancu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da maske na otvorenom nisu obveza nego preporuka. “Preporuča se nošenje maski u redovima za bankomate, na autobusnim stajalištima…” .

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, u cilju prevencije širenja virusa COVID-19, od danas, 12. listopada 2020. godine primjenjuje niz odluka među kojima je obaveza korištenja zaštitnih ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove, objekti jedinica lokalne i regionalne samouprave, ustanove socijalne skrbi i dr.). Na svim privatnim okupljanjima i svečanostima u zatvorenom prostoru (svadbene svečanosti, rođendanske proslave, karmine i sl.) može biti prisutno najviše 50 osoba, a mogu trajati najdulje do 02:00 sata.

Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata ograničeno je do 24:00 sata, izuzev objekata u kojima se održavaju svadbene svečanosti za vrijeme održavanja svadbenih svečanosti. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju ugošćivati skupine u kojima se nalazi više od 30 osoba. Sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja. Izdana je preporuka poslodavcima da, kada je to moguće, organiziraju rad od kuće te da prilikom rada u zatvorenom prostoru potiču nošenje maski za lice ili medicinskih maski, održavanje propisane fizičke distance među djelatnicima te da osiguraju zaštitne barijere prilikom rada sa strankama. Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec apelirao je na savjesno pridržavanje uputa za prevenciju i sprječavanje širenja bolesti s obzirom na povećanje broja oboljelih u našoj županiji i dolazak hladnijih dana.

Nacionalni stožer civilne zaštite

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja