Međimurje Press
Najave

9. Festival stripa!

Ovogodišnji festival započinje u četvrtak 15. rujna 2022. u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec, s početkom u 18:00 sati. Gošća prvog dana je Rea Preksavec, studentica četvrte godine Likovne pedagogije na Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Osebujan, eksperimentalan stil, čovjek u središtu, njegov odnos prema drugima i samom sebi, poigravanje s poviješću i fantastikom, snaga i tajanstvena moć prirode njezina su inspiracija.

Petak 16. rujna 2022., rezerviran je za Matiju Pisačića. U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec (dječji odjel) u 18:00 sati biti će izložene njegove strip ilustracije i stripovi. Pisačićeva biografija vezana za strip i ilustraciju stvarno je bogata. Maturirao je na temu stripa pri ŠPD u Zagrebu. Studirao je filozofiju i religijsku kulturu na FFDI. Od 1995. do 1997. djeluje u sklopu umjetničke grupe Kolektiv Variete Radikale. Idućih godina objavljuje stripove i ilustracije u dječjim časopisima „Šalji dalje“ i „Modra lasta“ gdje često surađuje s Krešimirom Zimonićem, koji je također gostovao u Čakovcu. Od 1999. do 2004. za Modru lastu crta strip „Svebor i Plamena“ po scenariju Darka Macana. Surađuje sa strip magazinom „Q“, a 2007. i 2009. ostvaruje suradnju s direkcijom Animafesta na izradi plakata za Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu. Surađuje na brojnim izložbama ilustracije i stripova u Hrvatskoj i šire, u više navrata kao član skupine Emisija Emocija. Od 2019. član je uredništva, te jedan od stalnih autora nagrađivanog strip zina „Ohoho!“. 2021. predstavljen je kao jedan od autora u MSU-u na izložbi „Nastavit će se…Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“. Trenutno crta i piše strip „Ozaljske pustolovine Lucije i Žigmunda“ za Modru Lastu.

U Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec u subotu će se održati strip radionica za djecu pod vodstvom Matije Pisačića (dječji odjel) s početkom u 10:00 sati.

Subota u jutro od 9:00 sati, tradicionalno je rezervirana za strip sajam. Pozivamo vas da pregledate ponudu strip izdanja i podržite naše goste iz Slovenije (Striparnica Oblaček) i Varaždina (Denis Pajtak).

Ove godine, kao glavni gost festivala dolazi nam Alija Balta, likovni umjetnik iz Sarajeva. Digitalno je restaurirao poznati strip Andrije Maurovića „Grička vještica“.

Digitalna restauracija „Gričke vještice“ biti će predstavljena u Centru za kulturu Čakovec u subotu 17. rujna 2022. s početkom u 18:00 sati. Kako kaže A. Balta, digitalna restauracija sama po sebi detaljan je i naporan posao, koji zahtjeva precizan i mukotrpan rad. Za prvu restauraciju, zbog izostanka originala skeniran je strip serijal „Grička vještica“ iz „Lykos/Epoha“ (Zagreb) kvadrat po kvadrat, tabla po tabla u periodu od tri godine. Objavljen je u časopisu „BOSONA“, (glavni urednik Alija Balta) u sedam nastavka od 4. do 10. broja (2016.-2021.). Druga restauracija za potrebe objavljivanja ovog integralnog izdanja koji će biti promoviran u Centru za kulturu bila je puno teža. Neuredni skenovi, nepoklapanje formata, problemi s numeracijom, nedostajanje pojedinih fragmenta sa crteža samo su neki od problema koji su se pojavljivali na putu. Sav trud i rad višestruko se isplatio, konačno imamo integralno izdanje „Gričke vještice“ dopunjeno i kompletirano sa 632 pasice.

Detaljan program vidljiv je na facebook stranici udruge „STRIPoblaČAK“.

PROGRAM:

ČETVRTAK (15. RUJAN 2022.):

Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, u 18:00 sati, gost REA PREKSAVEC (STRIP I ILUSTRACIJE)

PETAK (16. RUJAN 2022.):

Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec (dječji odjel), u 18:00 sati, gost MATIJA PISAČIĆ (STRIP ILUSTRACIJA, ANIMACIJA)

SUBOTA (17. RUJAN 2022.)

Centar za kulturu Čakovec, u 18:00 sati, gost ALIJA BALTA (IZLOŽBA I PROMOCIJA INTEGRALA „GRIČKA VJEŠTICA“)

-popratni događaji:

subota od 09:00 sati, Trg Republike Čakovec, STRIP SAJAM

subota od 10:00 sati, Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec (dječji odjel), STRIP RADIONICA ZA DJECU I MLADE (Matija Pisačić)

Anja Mihalković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja