Međimurje Press
Najave

Događanja i najave u Prelogu do 1. lipnja 2022.

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 27. i 28.5. 2022., PETAK I SUBOTA U 18 SATI
  • Loši momci (The Bad Guys)

Animirani; Uloge/Glasovi: Amar Bukvić, Goran Malus, Filip Juričić, Ivan Glowatzky, Iva Mihalić, Lana Blaće, Ronald Žlabur

Šašava ekipa životinja odmetnika ima svoju do sad najizazovniju misiju – postati dobri građani. Nikada nije postojala petorka tako neslavna poput loših momaka. Elegantni džeparoš gosp. Vuk, iskusni obijač sefova gosp. Zmija, majstor prerušavanja gosp. Morski pas, snažan i kratkog fitilja gosp. Pirana i gđica. Tarantula, hackerica britkog jezika koji zovu “Webs”. Nakon godina pljačkanja i haranja najtraženiji kriminalci svijeta su ulovljeni; u zatvoru, u zamjenu za njihovu slobodu Mr. Wolf obećaje da će Loši momci postati dobri, no ovo obećanje on ne namjerava ispuniti. Pod mentorstvom arogantnog, ali jako slatkog zamorca Profesora Marmelata, Loši momci kreću u misiju uvjeriti svijet da su sada uzorni građani, a ne kriminalci. Usred te misije Mr. Wolf počinje sumnjati da ako bude dobar, možda će se ostvariti njegova najveća želja – biti prihvaćen. Kada novi zlikovac dođe u njihov grad hoće li Mr. Wolf moći uvjeriti ostatak ekipe da postanu The Good Guys? Ova akcijska komedija bazirana je New York Times bestseleru. Riječ je o istoimenoj seriji knjiga Loši momci (Bad Guys) Aarona Blabeya, a režiju potpisuje Pierre Perifel. Perifelu je ovo režijski debi u dugometražnom filmu, a njegovo nam ime zvuči poznato zbog rada na filmu Kung Fu Panda (2008).

  • 27. i 28.5. 2022., PETAK I SUBOTA U 20 SATI
  • Top Gun: Maverick (Top Gun: Maverick)

Akcija, avantura; Uloge: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Val Kilmer

Nakon više od trideset godina služenja kao jedan od najboljih pilota mornarice, Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) je tamo gdje pripada, izbjegava napredovanje u čin koji bi ga “prizemljio”. Kad se nađe kako obučava odred mladih pilota Top Gun-a za specijaliziranu misiju, kakvu još niti jedan pilot nije vidio, Maverick susreće Bradleyja Bradshawa (Miles Teller), sina svog pokojnog prijatelja, Nicka Bradshawa, zvanog “Goose”. Suočavajući se s neizvjesnom budućnošću i s duhovima svoje prošlosti, Maverick se uvlači u sukob s vlastitim najdubljim strahovima, koji će kulminirati misijom koja zahtijeva konačnu žrtvu od onih koji će biti izabrani da uzlete.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA  

  • DO 3. LIPNJA 2022. GODINE, IZLOŽBA SLIKA ZLATKA KAPUSTE

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete do 3. lipnja 2022. godine, pogledati izložbu slika Zlatka Kapuste. Zlatko Kapusta kaže za sebe da je slikarstvo njegovo životno opredjeljenje, nit vodilja i stil  života. Odmalena je pokazivao interes za likovno izražavanje prenoseći na papir likovne predloške koji su mu kao školarcu došli pod ruku. U konačnici je stekao obrazovanje grafičara u Višoj grafičkoj školi u Zagrebu. Ovaj vid obrazovanja, gdje je pored talenta za likovnost vrlo bitna točnost i preciznost u radu, odražava se kroz rad u Restauratorskom centru u Ludbregu, i na stil slikanja koji se formirao već od samih početaka te je postao njegov prepoznatljiv likovni rukopis. Osnovne značajke njegovih radova su bogat, ali skladan kolorizam, profinjenost i preciznost u crtežu pri izradi detalja, vjerno i vrlo realistično dočaravanje tekstura raznih gradivnih materijala i objekata u čemu postiže hiperrealističke, gotovo fotografski točne efekte. Zlatko Kapusta je jedan od osnivača i dugogodišnji član Likovnog udruženja Ludbreg (LUV) u kojem je u dva mandata obnašao i funkciju predsjednika. Već dvadeset godina je član krovne likovne udruge Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a), te udruga u Varaždinu i Novom Marofu. Dobitnik više stručnih i društvenih priznanja. Do sada je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a sudjelovao je i na više od stotinjak grupnih izložbi. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. (Iz predgovora kataloga: Venija Bobnjarić-Vučković).  

  • DO 3. LIPNJA 2022. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA IVE LULIĆ

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima ICOM najavljuje 18. svibnja 2022., Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen temom Moć muzeja (The Power of the Museums). Tim povodom publici će se predstaviti umjetnica Iva Lulić. Izložba fotografija „Čarobno kolo – hrvatski mitovi“ traje do 3. lipnja 2022. godine.

Iva Lulić u svojim projektima realizira poseban svijet iz mašte bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo. Autorski projekti uspješno spajaju kvalitetan fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja. Iva Lulić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2006. diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu – Studij dizajna, gdje je slušala i polagala trogodišnji izborni kolegij Fotografija i film. Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu.Profesionalno se bavi fotografijom od 2006. godine djelujući kao nezavisna fotografkinja. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU-a.Pored značajnog broja samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu dosad je realizirala nekoliko autorskih umjetničkih projekata; Vile i vilenjaci – Artusi (2010.), Svijet Artusa – Gorski kotar (2011.), Krk – otok vila (2013.), Snoviđenja prošlosti (2013.), Nekoć u Vrbovcu (2014.), Podravina između mitova i legendi (2012.-2015.), Začarana šuma (2020).Ciklus Podravina između mitova i legendi, koji je ostvaren zajedno s lokalnim stanovništvom Podravine, nastavlja se kroz 2015. godinu te u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu prerasta u projekt Čarobna družba – Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini,

DOGAĐANJA  

  • 26. 5.2022., ČETVRTAK OD 12 SATI, 1. MALI GASTRO U MEĐIMURJU   

Srednja škola Prelog poziva na 1. Mali Gastro u Međimurju. Srednja škola Prelog partnerska je škola u projektu Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, sa sjedištem u Zaboku. U okviru brojnih aktivnosti Centra je i promocija zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu. Kao dio aktivnosti, Srednja škola Prelog, organizira, u četvrtak 26. svibnja 2022. godine, 1. Mali Gastro u Međimurju. On će se održati na platou ispred Osnovne škole Prelog, u vremenu od 12,00 do 13,30 sati. Manifestacija je namjenjena polaznicima osnovnih škola i njihovim roditeljima, kako bi se iz prve ruke os sadašnjih učenika i nastavnika Srednje škole Prelog, informirali o školi, programima te mogućnostima zaposlenja i nastavka studiranja nakon završene Srednje škole Prelog. 

  • 28.5.2022., SUBOTA, VINSKI PIKNIK NA MARINI PRELOG 

Da je Marina neiscrpno vrelo za razvoj turizma na području Grada Preloga, dokazuje lepeza odličnih događanja i manifestacija koje privlače ogroman broj posjetitelja. Jedan takav događaj, koji spaja gornje i donje Međimurje, održat će se 28. svibnja, u subotu, upravo na Marini u Prelogu. Vinski piknik na Marini, prvi takav u Gradu Prelogu, s početkom u 14 sati, nudit će posjetiteljima uživanje u eno i gastro ponudi i opuštanje uz dobru glazbu. Suradnja Turističke zajednice Grada Preloga, Marine Prelog d.o.o., Vinarije Dvanajščak Kozol te Vinarije Novak polučila je jedinstven i vrlo zanimljiv koncept manifestacije – dovoljno je uzeti dekicu za piknik od kuće, opskrbiti se buteljiranim vinom Vinarije Dvanajščak Kozol ili Vinarije Novak te slasticama iz Kederove kuhinje na licu mjesta i pronaći dobro mjesto za uživanje u glazbi Benda Civilizacija. Naglasak je na opuštanju i uživanju u dobroj hrani i vinu, odnosno uživanju u životu. 

Manifestacija je savršen provod za zaljubljene parove, obitelji, ali i pojedince koji jednostavno žele iskoristiti lijepo vrijeme i kušati najbolje okuse gornjeg i donjeg Međimurja! Tim povodom vas Turistička zajednica Grada Preloga te Vinarija Dvanajščak Kozol časte! Pošaljite ime i prezime te broj telefona na 099 711 6995 ili na tz@prelog.hr ili pak kao poruku na https://www.facebook.com/TZPrelog i osvojite jednu od pet promo košara/cekera s piknik dekicom, buteljom VINA DK te dvije čaše. Prijave se primaju najkasnije do četvrtka, 26. svibnja u 18 sati. Dobitnici će se odrediti izvlačenjem imena i obznaniti na FB stranicama TZG Preloga. Nagrade se mogu podići u Caffe baru Marina u Prelogu 28. svibnja od 14 do 19 sati. Podaci pristigli na nagradnu igru koristit će se isključivo za potrebe nagradne igre. Sudionici slanjem svojih podataka pristaju na objavu imena i prezimena na FB stranicama TZG Preloga. Osobe mlađe od 18 godina ne mogu sudjelovati u izvlačenju.

Ponesite dekicu i uživajte u okusima Međimurja na Vinskom pikniku na Marini!

Željko Sokač

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 5.2022., NEDJELJA, KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA GRADA PRELOGA

 

Na dobro poznatu pozornicu Doma kulture Grada Preloga, vraćaju se članovi Puhačkog orkestra Grada Preloga. Puhački orkestar Grada Preloga jedna je od najmlađih udruga na području Preloga, a svojim nastupima prate brojna događanja na području Preloga. Puhački orkestar Grada Preloga osnovan je 21. studenog 2013. godine, a u to doba okupio je uglavnom mlade glazbenike, tada učenike osnovne škole. Ovo još uvijek mlado glazbeno društvo, nastavlja dugu tradiciju priločkih limenih glazbi. Prva je tako limena glazba u Prelogu, u sklopu tadašnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva osnovana 1905. godine. Puhački orkestar Grada Preloga, sa svojim dirigentom, profesorom Igorom Hrustekom, održat će svoj tradicionalni godišnji koncert, u nedjelju 29. svibnja, u Domu kulture Grada Preloga. Početak koncerta predviđen je za 18 sati, a njihovi gosti biti će članovi Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava.

 

 

  • 5.2022., PONEDJELJAK, OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI

 

Praznik, Dan državnosti, Grad Prelog obilježit će polaganjem vijenaca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i na spomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru  Madiću u Čukovcu, kao i Misom za domovinu, 30. svibnja 2022. godine u crkvi sv. Jakoba u Prelogu u 7,00 sati.

 

7,00     Misa za Domovinu u crkvi sv. Jakoba u Prelogu

8,45     Polaganje vijenca na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu

9,15     Polaganje vijenca na spomenik Ivanu Sokač u Oporovcu

9,45     Polaganje vijenca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu

 

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.  Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja